- Når kartet ikke stemmer med terrenget har man to valg. Man kan gjøre noe med kartet eller endre terrenget. Vi har lagt oss på den linja at vi oftest oppdaterer kartene, sier prosjektmedarbeider Bernt Jørgen Stranden i Dyrk Fosen humoristisk.

I fjor vår ble det tatt nye flyfoto av Åfjord, Ørlandet og Bjugn.

Nå er oppdaterte kart og bilder tilgjengelig for alle på Internett.

De skal brukes til kontinuerlig å oppdatere lokale landbruksforhold for første gang i år.

Klarvær

- Vi har akkurat tildelt jobben om å fotografere Indre Fosen til en aktør som får oppdraget. Planen er å ta bilder når snøen er borte og det er klarvær. For å lage kart vil vi gjerne ta bilder når det ikke er løv på trærne. Det gjør at man får så godt innsyn som mulig for å se bekker, stier, traktorveier og bebyggelse under trærne, sier fylkeskartsjef i Kartverket, Lars Mardal.

- Planen er å ta bilder over store deler av bebyggelse og landbruksareal, men ikke absolutt hele kommunen.

Ferdige

Den samme prosessen som går i gang i Indre Fosen ble gjennomført for Åfjord, Ørland og Bjugn kommuner i fjor vår.

Nå er de nye bildene tilgjengelige for alle i de ulike offentlige kartportalene, som for eksempel Norgeibilder.no (ekstern lenke).

- De nye bildene av Ørland, Bjugn og Åfjord er tatt ganske tidlig, så de er ikke så grønne. Men de gir veldig bra innsyn så man ser det man skal, sier Mardal.

For eksempel viser de nye bildene oppdatert informasjon der byggeprosjekter gjennomføres, som industrikaia på Monstad i Åfjord kommune, der transport til vindmølleparkene er i full gang.

Landbruket

Fylkeskartsjefen forteller at arbeidet med nye kart nå går inn i en ny fase.

- Landbruksmyndigheter bruker kartverket til å avgrense beiteområder, dyrkamark og skog. Markslagskart er det Nibio som er fagmyndigheten som oppdaterer. De starter jobben med å oppdatere grenser mellom beite, dyrkamark og skog nå i vår etter bildene som ble tatt i Ørland, Bjugn og Åfjord i fjor er del av kartverket. I løpet av året vil den oppdateringen være ferdig, sier Mardal.

Ferskvare

- I dag følger alt av tilskuddsforvaltning som fordeles etter areal gårdskartene. Oppdaterte kart er viktig for at gårdbrukerne får rett beløp. Tidsfaktoren er også viktig. Dersom søknad og digitale kart ikke stemmer kreves det manuell saksbehandling og det tar tid, sier Stranden.

Når landbruksjord eller skogsareal selges, må kartene oppdateres slik at rett parsell får riktige tilskudd.

- Kart er ferskvare, sier Stranden.

Løpende oppdatering

Stranden forteller at landbruksforvaltningen i kommunene går inn for løpende oppdatering av kart i landbruksøyemed for første gang i år.

- Fra og med i år har vi løpende oppdatering. Det krever gode samarbeid med grunneiere. Det første som er viktig er at vi får beskjed fra lokale aktører om feil i kartene, sier han.

- Det er noe ulike ansvarsområder for ulike kart. Om man tar kontakt med sitt lokale landbrukskontor, loser de videre til rett plass. Ikke nøl med å ta kontakt, sier Stranden.

Geovekst

Det er Geovekst-programmet som står for gjennomføringen av flyfotografering for oppdaterte offentlige kart. Kommersielle aktører har egne kart, men mange av disse bygger også på kartdata som kommer fra de offisielle kartleggingene.

- Geovekst-programmet for å ta bilde rer et samarbeid mellom mange aktører. V-en står for Vegvesenet, E-en for everk, k for kommuner, s for Statens kartverk og t for telenor. Landbruksparten har ikke fått en egen bokstav, men er med på sam finansieringen av kart, forklarer Mardal.

- Når man får godkjent områder til nydyrking eller bygging så går det gjennom saksbehandling. Kommunene tegner inn områdene på kartene så det oppdateres. De begynner til å bli flinke til å registrere endringer, sier han.

Etter dagens planer skal Geovekst-samarbeidet gjennomføre fotografering av Roan og Osen i 2019. Da vil alle Fosen-kommunene ha fått nye kart i løpet av en treårsperiode.

- Det er to grunner til oppdaterte flyfoto. Man klarer ikke å fange opp alt av løpende endringer, men bildene i seg selv er også veldig illustrerende, sier Lars Mardal.

Man trenger ikke å ha landbruksinteresse for å være interessert i bilder av naboens hage med en oppløsning på 10 centimeter.