Mandag ettermiddag, en gang mellom klokken 14 og 15, gløttet Roy Lysø ut av stuevinduet i andre etasje på Hovde sør. Gjennom okularet fikk han se en ubåt.

– Jeg så den gjennom kikkerten hjemme her. Jeg følger med på båttrafikken her forbi, og med marinetraffic-appen ser jeg det meste som passerer, men ubåten vistes ikke på appen, forteller han til Fosna-Folket.

I omtrent en time fulgte Lysø ubåten som beveget seg utenfor Hovdetåa.

– Jeg hadde den i kikkerten fra den passerte fyret på Agdenes til den passerte Garten. Det er ikke hver dag man ser en slik en her.

Denne ubåten ble observert utenfor Hovde sør mandag ettermiddag. Foto: Roy Lysø

Norsk ubåt

Overfor Fosna-Folket bekrefter Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) at det dreier seg om en ubåt fra det norske Forsvaret.

– Ubåten gikk ut fra Trondhjem i dag tidlig, der den har ligget til kai i Trondheim. Den er ute på et rutinemessig oppdrag, sier talskvinne for FOH, major Elisabeth Eikeland, til Fosna-Folket.

– Hvor skulle den og hva er oppdraget?

– Vi forteller ikke mer om ubåtene våre enn det. Den har vært i Trondheim og er nå på vei til et nytt oppdrag. Skal man fra ett sted til et annet så må man nødvengvis seile forbi.

Til tross for iherdige forsøk lykkes det ikke Fosna-Folkets journalist å få kjennskap til ubåtens destinasjon eller agenda.

– Jeg vet det ikke selv engang, men det er et rutinemessig tokt.

Det norske forsvaret har i dag seks ubåter. Foto: Roy Lysø

Hemmelighold

Det norske Forsvaret har i dag seks ubåter, men Eikeland kan ikke opplyse om hvilken av de seks ubåtene det dreier seg om.

– Jeg vet ikke hvilken båt det er. Men alle de norske ubåtene har et navn som starter med U, sier Eikeland.

Passende nok har én av ubåtene navnet KNM Uthaug.

– Dette er jo spennende saker, burde vi ikke kunne få vite litt mer om dette?

– Det har jo med operasjonsmønster å gjøre, og hvis vi forteller om dette, risikerer vi jo at andre også får vite om det. Det er mye spennende som ikke alle kan få vite om.