I tredje kvartal i 2017 ble det startet opp 64 nye foretak på Fosen. Av disse var 34 enkeltpersonforetak, 29 aksjeselskap og én norsk avdeling for et utenlandsk foretak, sier ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det er fantastisk. Aktivitet avler ny aktivitet, og det bidrar også til at gründervirksomheten øker, sier Silje Nesset, leder i Ørland næringsforum, om tallene.

Mest innen eiendom

De 64 foretakene er spredt innenfor totalt 24 forskjellige næringer.

Flest foretak har registrert seg innen omsetning og drift av fast eiendom, med ti nye foretak. Detaljhandel, unntatt salg av motorvogner, og annen faglig, vitenskapelig og teknisk virksomhet følger dernest, med fem nye foretak.

- At det er flest nye foretak innenfor eiendom sier seg egentlig selv. Det bygges flere nye bygninger, og det er transporteres mer byggemasse, så det er en naturlig ringvirkning av det som skjer på Fosen.

Fire nye foretak har startet opp innen spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet; det samme innen tjenester tilknyttet eiendomsdrift.

Flest på Ørlandet

Det er i Ørland kommune at gründerviljen virker å være størst. I kvartalet som går fra 1. juli til 30. september ble det registrert 21 nye foretak i kystbykommunen.

- På Ørlandet er det økning i ferje-, hurtigbåttrafikk, i kollektivtrafikk og biltrafikk. Omsetningen per innbygger øker. Til sammen viser det at det er vekst over hele linja, sier Nesset.

I Bjugn ble det startet opp 18 nye foretak, mens det til sammen i det som nå er Indre Fosen kommune, ble registrert 17 nye foretak.

- Det er som et hjul som begynner å rulle. Er det vekst i ett område, fører det til vekst på flere områder. Vi ser det samme i Åfjord med vindkraft, og blå sektor i Bjugn. Tallene viser at når det skjer ting ett sted, så avler det ny aktivitet, sier Nesset.

Sju nye foretak så dagens lys i Åfjord, mens naboen i nord, Roan kommune, fikk ett nytt foretak.

Osen kommune var den eneste Fosen-kommunen som ikke registrerte noen nye foretak i tredje kvartal 2017.

Stor gründervilje

Gründerviljen i denne perioden er godt over det som har vært gjennomsnittlig for hvert kvartal, om man går ti år tilbake.

- Det er viktig at vi fortsetter med å legge til rette for mer vekst. Men vi er heldige på Fosen med at det skjer så mye. Jeg håper og tror at veksten fortsetter i lang tid fremover, sier Nesset.

Siden tredje kvartal i 2008 har det blitt registrert i snitt 52 nye foretak i hvert kvartal. Høyest var tallet i første kvartal i 2015, da det ble startet hele 76 nye foretak på Fosen. Færrest nye foretak var det i fjerde kvartal i 2009, da det ble registrert 34 nye foretak.

Er du gründer og har startet nytt foretak på Fosen? I så fall ønsker Fosna-Folket å komme i kontakt med deg.Ta kontakt på epost erik.eikebrokk@fosna-folket.no eller ring 922 98 047.