Unge og Oslo-folk er overrepresentert blant de som ikke har montert tau, stige eller annet evakueringsutstyr på soverommet, viser undersøkelsen Synovate har utført for Falck.

Er soverommet ditt inntil fem meter over grunnen og det brenner i trappa, forventes det at du skal rømme ut av vinduet.

– Du kan jo selv gå opp i en andre- eller tredjeetasje og vurdere om du hadde turt å hoppe dersom det blir nødvendig, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck.

I tillegg til bilberging har Falck oppdrag knyttet til den første håndteringen av skader på huset når det har vært brann, vannlekkasjer, innbrudd, eller lignende.

– Resultatet av undersøkelsen stemmer godt med det våre folk ser når de er ute på oppdrag. Det er få som har gjort de relativt små investeringene som skal til for å få en trygg og sikker rømningsvei, sier Ona Ringdal.

Hoppe fem meter?

I underkant av 1500 boliger brenner i Norge hvert år. I fjor omkom 63 personer.

– Røykvarsler er den beste sikkerhetsinvesteringen du gjør når det gjelder brann. Men det er ikke nok å bli varslet. Rømningsveiene må også være i orden. Branntau og brannstige kan være et godt supplement til de lovpålagte kravene, sier Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Brannforskriftene sier at hver branncelle, som er ett eller flere rom, skal ha minst to rømningsveier. For høyder under fem meter, er det å hoppe fra vinduet godtatt som en av de pålagte rømningsveiene.

Boliger hvor vinduet er over fem meter over bakken og som ikke har to trappeoppganger, skal ha stige montert på utsiden (5-7,5 meter) eller fastmontert trapp (over 7,5 meter).

Brenner fort

– Gjør deg kjent med utstyret når du kjøper brannstige eller branntau. En brann utvikler seg veldig fort, du har ikke tid til å lese bruksanvisninger. Og tenk på hvem som skal bruke utstyret, om det er egnet for alle, sier Kalheim.

Fra de første flammene til full overtenning går det tre til sju minutter.

Det finnes forskjellige varianter av branntau og brannstiger. Den vanligste typen brannstige er utfellbar. Når den ikke er i bruk, ser den ut som en list på veggen. En enklere variant er stige av kjetting som hektes over vinduskarmen med en bøyle.

Et norsk firma har patentert en redningsline-løsning der du spenner deg fast i sele før du firer seg ut. En trinse regulerer farten nedover. Det er solgt rundt 80 000 slike redningsliner hittil.

Ikke skrem barna

Et godt tips er å teste ut brannstigen eller branntauet i rolige former.

– Gjør øvelsen til noe morsomt hvis det er barn som skal prøve. Det er ingen grunn til at barn skal være redd for brann når de legger seg om kvelden, sier Kalheim i Brannvernforeningen.

Du kan montere utstyret selv. Men da skal du også vite hva du gjør, sier Falck.

– Fest i bærende materiale, det vil si i stendere og ikke i panelet. Og skal utstyret festes i betong, må du sørge for at skruene sitter ordentlig, ofte skal de da i spesialtilpasset beslag, sier Ole Morten Ona Ringdal i Falck.