Få er klar over at de da kan risikere å få dårligere nattesyn.

Optiker Jan Brekke er aktiv jeger, skytterinstruktør og synsrådgiver for de norske VM og OL-skytterne. Han har selv tatt lasikoperasjon på begge øynene.

– Jeg angrer ikke på operasjonen. Briller er det verste man kan ha på jakt, og jeg fungerte dårlig med kontaktlinser. Men det er ikke til å komme bort fra at det kan skje noe med synsskarpheten etter et inngrep i øyet.

Fem prosent av de som har tatt øyeoperasjon rapporterer om problemer med nattesynet og regnbuefarget skinn fra lyskilder.

Som en dårlig kikkert

Kvelds- og nattesynet mitt er svekket for godt, sier Jan Brekke.

– De gylne timene av jakten, ved skumring eller daggry, bli delvis ødelagt. Selv kan jeg ikke lenger jakte i disse timene, for da er min synsskarphet redusert til rundt 70 prosent. Mitt råd er at jegere bør tenke seg om før de lar seg operere, sier optikeren.

Etter operasjonen merker man snittet som er gjort i hornhinnen, og det er vanlig å se reflekser av lys.

– Man kan for eksempel se glorie-ringer rundt lysene på en møtende bil om kvelden, og det gjør det vanskeligere å kjøre bil.

De fleste fornøyd

De aller fleste er godt fornøyd med resultatene av øyeoperasjon som er gjort med ulike former for overflateteknikk, mener fagsjef Hans Torvald Haugo i Norges Optikerforbund

– Det er likevel fremdeles en risiko for at nattesynet reduseres, selv med de nyeste operasjonsteknikkene, sier han.

Fagsjefen mener øyeleger har et stort ansvar i å informere om risikoen for redusert nattesyn, slik at de som vurderer operasjon forstår hva det innebærer både i dagligliv og i spesielle situasjoner som jakt.

En stor internasjonal studie konkluderte nylig med at 95 prosent stort sett var fornøyd med inngrepet.

– Men for jegere med et strengere krav til godt nattesyn, kan nok problemene oppleves større, sier Haugo.

– Bruk kontaktlinser

Jan Brekke mener kontaktlinser er det beste jegere kan benytte på jakt.

– Nå finnes det så mange ulike typer kontaktlinser at de vil tilfredsstille de fleste jegeres behov. Mange jegere ønsker linser som gir veldig godt avstandssyn. Det kan optikeren ordne for de fleste.

Noen kontaktlinser kan man sette inn før jaktstart og ta ut når man er ferdig.