Stort press i påska

– Gjennom min mor og arbeidet de gjør i foreningen Fattig Talt som hjelper mennesker med dårlig råd så vet jeg at det er mange foreldre som kjenner på presset med å gi barna en god påskeferie, men som på grunn av trangere tider må tilbringe påsken hjemme, forteller Rune Røstad.

Det er ikke alle som har hytte på fjellet eller har muligheter til å finne på noe ekstra i høytida, så vi vil vise at det kan være kanskje enda morsommere å være barn i påsken i vår egen kommune, forklarer Røstad.

– Vi har derfor laget et skattekart over Ørlandet, som tar barn og voksne rundt på en spennende reise der de skal samle inn fire tall som til sammen utgjør en kode som vil åpne en skattkiste. Skattkisten vil bli fylt til randen med overraskelser til barna, opplyser Røstad.

Dette kartet vil bli utdelt til den store skattejakten

Skattejakt for alle

Røstad forklarer at skattejakten er for absolutt alle, uavhengig av økonomisk situasjon.

– Det skal ikke være en gapestokk, at det bare er de som har dårlig råd som er med på dette. Skattejakten er for absolutt alle, ønsket vårt er at barna skal kjenne på spenningen ved å se på kartet og drømme seg bort litt mens de er på skattejakt, forteller han.

Til skattejakten skal det lages en film der Svein Lilleengen har hovedrollen som gammel skattejeger.

– Svein er en forteller av rang, og storyen er at han har funnet et skattekart. Han han lett etter denne skatten i 150 år, men nå er helsa blitt dårligere så han søker derfor etter unge skattejegere som vil finne skatten og blåse støv av skattekartet, forteller Røstad.

Planen er at det også skal trykkes opp flyveblad med informasjon som skal deles ut i barnehagene.

Svein Lilleengen studerer kartet Foto: Siri Wold Torsteinsen

Kodelåser og hjernetrim

I filmen som skal spilles inn kommende uke, etterlyser Svein derfor unge skattejegere som kan hjelpe ham å finne skatten, og går samtidig gjennom instruksjonene for den kommende jakten.

Hele jakten vil foregå ved industriområdet på Brekstad. Barna vil få her få utdelt skattekart før de kan følge ledetråder og finne skjulte kofferter, må barna finne riktige nøkler til riktig lås.

Skattejakten er bygd opp slik at den selv kan betjenes av foreldre hele påskehelgen gjennom, slik at hver familie kan gjennomføre skattejakten akkurat når de måtte ønske.

– Vårt mannskap, som da er min mor, vil stadig fylle etter skattkisten med påskeegg og sjokolade. Foreldrene får også via kartet muligheten til å lese spennende historier til barna underveis i skattejakten, for eksempel om Bjørnis eller om da det store sjøuhyret skremte fiskerne i Brekstadbukta på 1600-tallet, forteller Røstad.

Velvilje fra lokale aktører

Røstad forteller at det ikke har vært noe problem å få med seg partnere og næringslivet på Brekstad på skattejakten, som skal foregå på industriområdet i Brekstad sentrum. Med seg på laget har Røstad også fått med seg barndomsvenn Trond Brekstad, som øyeblikkelig tente på ideen om en skattejakt for barn.

– Vi vokste opp sammen, og i «heimhaugan» var vi mye ute og lette etter monstre og bygde slott, forteller de to vennene som har gode minner om hvor viktig fantasien var i barns lek med hverandre.

Det er også nettopp det de ønsker å bidra til at barna skal få kjenne litt på under skattejakten.

– Kanskje kan dette utvikle seg til å bli en årlig tradisjon, der flere bedrifter hiver seg på og blir med på å lage gode opplevelser for barna, håper Brekstad.

Rune Røstad, Trond Brekstad, Harriet Brekstad og Svein Lilleengen Foto: Siri Wold Torsteinsen

– Kunne ikke si nei

Barndomsvennene håper at så mange som mulig kan delta i skattejakten når det måtte passe den enkelte familien.

– Vi synes dette hørtes ut som en kjempespennende ide, og ville svært gjerne gi barn og unge som er på Ørlandet i påsken en kul og morsom opplevelse, sier Brekstad.

Startskuddet for jakten er satt til onsdag før skjærtorsdag.

Svein Lilleengen var ikke vanskelig å be, også han blir ivrig når han får høre om planene for skattejakten.

– Jeg kan jo ikke si nei, særlig ikke når Rune ringer!

– Det er bare de kreative sjelene som kan finne på noe, sier Lilleengen med et smil.