I 1989 var ble det registrert 1087 norske salmonellatilfeller. I fjor endte antallet på 1941.

– Folk reiser mer enn før, og reiser til andre strøk. For noen år siden var Sør-Europa langt borte. Nå er turer til Asia og Afrika blitt vanligere. Og da øker faren for at man opplever hygieniske forhold som ikke er så gode som de burde være, sier seniorrådgiver Karin Nygård i Folkehelseinstituttet.

Hittil i år er det registret 429 tilfeller. Selv om sykdom som følge av salmonellasmitte er meldepliktig, er det reelle antallet syke trolig mye høyere.

Sløvere?

Rundt 80 prosent får smitten i seg på utlandsreise. En av tre blir syke i feriemånedene juli og august. Resultatet er oppkast, diaré, hodepine og magesmerter. Er du veldig uheldig, kan det ta både uker og måneder før du blir frisk.

– Salmonellabakterier er mye vanligere i utlandet enn i Norge. At vi er heldig stilt her til lands, øker nok faren for at vi ikke tar de nødvendige forholdsreglene når vi er under andre himmelstrøk. Vi blir rett og slett litt sløvet av vår egen velstand, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.

For å dra utenlands, betyr ikke bare å bli kjent med andre kulturer. I land som Spania, Thailand, Hellas, Bulgaria og Tyrkia blir du også godt kjent med andre bakteriekulturer.

– I land sørover og østover er salmonellabakteriene mye vanligere i for eksempel egg- og fjørfeprodukter enn i Norge. Dersom du er usikker på om tilberedningen har skjedd med tilstrekkelig varme, bør du ikke spise kjøttfarse, kylling, fisk og skalldyr, sier Kjelstrup.

Hele tipslisten for trygg feriemat, finner du nederst i saken.

– Bløtkokt egg til frokost er en stor risikosport mange steder, sier Kjelstrup.

Salmonellatallene viser en viss økning i antall nordmenn som blir smittet i Norge også. Trolig skyldes det at folk som kommer hjem med diaré og kvalme, ikke er nøye nok med håndhygienen.

– Salmonella smitter fra person til person. God håndhygiene er derfor viktig hvis du er syk ved hjemkomst. Helst bør du unngå å lage mat for andre, sier Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.

Campylobacter øker

Sammen med salmonella, står campylobacter for de langt fleste meldepliktige mage- og tarminfeksjonene i Norge. I fjor ble det meldt om 2876 tilfeller som skyldes denne bakterien.

Det er 70 prosent flere enn for ti år siden.

Til forskjell fra salmonella, får nesten halvparten campylobactersmitten i seg her hjemme.

– Årsaken er nok at vi griller oftere nå. Hygienen ved grilling er ikke alltid så god som den burde være. Muligheten for kryssforurensing øker, for eksempel at redskaper som har kuttet rå kylling etterpå blir brukt til å skjære salat, sier Karin Nygård i Folkehelseinstituttet.

HYGIENETIPS I UTLANDET:

1) Vask hendene.

2) Drikk vann fra flaske, kjøpevann.

3) Unngå kalde bufféer.

4) Unngå mat som ikke er oppvarmet – kjøttfarse, kylling, fisk og skalldyr. Ikke spis rå eller bløtkokte egg, bløt eggerøre eller andre eggprodukter som ikke er tilstrekkelig varmebehandlet. Kylling og andre fjørfeprodukter må være gjennomstekt helt inn til beinet.

5) Unngå majones, oster, mousser og lignende desserter som er laget av upasteurisert melk, fløte eller rå eggeplommer. Yoghurt er ok.

6) Ikke spis is som ikke er pakket inn.

7) Frukt og grønnsaker – skyll ordentlig!

8) Brød er trygt å spise. Pass på å nyt brødet fra lokale bakerier.

9) Barnemat. Reiser du med barn, kan det være lurt å pakke ned noen glass med barnemat. Fyll på når du er kommet fram til feriestedet.

10) Har du vært uheldig og blitt matforgiftet, er det viktig å gjenopprette væskebalansen ved å drikke mye.

(Kilde: Anticimex)