Ferdighusleverandøren opplever at flere og flere ønsker seg noe helt nytt og eget, i stedet for å kjøpe eldre hjemmesnekrede hus med små og store oppussingsbehov.
– Folk ønsker å bo fint. Før var de mer opptatt av egeninnsats, og å bygge selv. Trenden nå er at de betaler ekstra for å slippe å gjøre noe som helst. De sier hvordan de vil ha det, og så får de nøkkelen i hånda av oss.
I 2016 solgte Nordbohus flere eneboliger til over seks millioner kroner; gjerne spesialdesignet til minste detalj etter kjøpers behov.
– Noen kommer til oss med enkle strekfigurer, andre med linjalrette arkitekttegninger.
Faktisk har eiendomsutviklingen i Brekstad ført til at det er i ferd med å bli manko på tomteplasser for eneboliger.
– Vi bygger flere boliger i dag, enn for noen få år siden. De som ønsker å kjøpe enebolig sentralt på Brekstad, må handle nå!
Trygg investering
I Ørland kommune selges det flere rekkehus og leiligheter enn noen gang, samtidig som salget av eneboliger holder seg på et stabilt nivå. Og noen snarlig dupp i boligmarkedet har Iversen og kollega Pål Inge Stene ingen tro på.
– Det er trygt å investere i eiendom her, sier Stene, og støtter seg på forventninger om hundretalls nye arbeidsplasser på Ørland flystasjon.
Den hyggelige spådommen får støtte fra Victor Stenumgård, eiendomsmeglerfullmektig i Eiendomsmegler 1.
– Det er en god investering å kjøpe bolig på Fosen i dag, og en fin mulighet til å bygge opp egenkapitalen. I hvert fall hvis man har en langsiktig plan, og kan vente noen år før man selger, sier Stenumgård til Fosna-Folket.
De mest populære kjøpsobjektene er sentrumsnære leiligheter i størrelsesorden 80 til 120 kvadratmeter, som går for rundt tre millioner kroner.
– Tidligere bodde folk i eneboliger over hele Fosen. Men nå blir det å bo i sentrumsnære boliger mer og mer populært. Folk ønsker å ha det lettvint, sier Stenumgård.
– Folk var skeptiske da den første blokka i Yrjargata ble satt opp. Men nå har de blitt vant til det, sier Iversen, som håper utbyggingen også skal føre med seg økt handel, liv og røre i Brekstads hovedgate.
Omvendt pendling
Siden har den første blokka fått følge av flere nye høybygg; og med det en bekreftelse på at folk trekker mot sentrum og opp i høyden.
– Beliggenhet betyr alt, sier Stene, som mener at Sjøsiden og Hovde sør er de mest attraktive beliggenhetene på Brekstad i dag.
Noe av grunnen til at boligprisene går opp, er strengere krav fra myndighetene. Det blir rett og slett dyrere å bygge hus. Dét, og at etterspørselen etter boliger stadig stiger, får likevel ikke Iversen til å tro at det er en reell fare for at boligprisene skal nå «Trondheims-nivå».
– Nei, det tror jeg ikke. Det koster like mye å bygge hus her som i Trondheim, men hovedforskjellen er tomteprisene. En tilsvarende tomt i Trondheim, som koster fire hundre tusen her, koster opp mot fem ganger så mye i byen, for eksempel på Ranheim.
Selv om flesteparten av både husselgere og -kjøpere er lokale fosninger, velger flere og flere by-trøndere å bosette seg på Fosen-halvøya. Iversen kaller det «omvendt pendling».
– Her får de mer valuta for pengene, samtidig som de kan bo sentrumsnært med kort avstand til fasilitetene.
Utfordringer
At prisene fortsetter å gå opp, er derimot dårlig nytt for førstegangskjøpere. Bankenes innskjerpede krav til egenkapital og høy lønnsinntekt gjør at unge voksne sliter med å komme seg inn på boligmarkedet. Det finnes likevel muligheter, ifølge Iversen.
– Borettslag med fellesgjeld er kanskje den enkleste veien inn på markedet i dag. Det er lettere å få finansiering når kjøpsprisen er lavere.
De billigste boligene Fosna-Folket finner på finn.no i dag, er byggeprosjektet Sjøsiden Hovde, som ligger på Brekstad med utsikt mot Trondheimsfjorden. Her gjenstår tre salg før byggestart iverksettes. Prisene spenner fra 940 000 til 1 996 000 kroner.
Havblikk er et leilighetskompleks midt i Brekstad sentrum, med priser fra 1 188 000 og 1 722 000 kroner. Her er alle 35 leiligheter solgt, med unntak av to.
Den dyreste eneboligen til salgs i Ørland kommune, er verdsatt til 4 590 000 kroner.
Kjøper og selger
Fra Eiendomsmegler 1 får Fosna-Folket oppgitt at det kommer flest folk på visning på Brekstad, spesielt på rekkehus og kjedede tomannsboliger, mens det i 2016 ble solgt flest eiendommer i Bjugn og i Rissa.
– Det er primært lokale boligkjøpere som forflytter seg fra ett sted på halvøya til et annet, men det er også et jevnt tilsig av byfolk, som ser at det er rimeligere å leve her, sier Stenumgård.
Økt støy fra de mange nye jagerflyene med base på Ørland flystasjon, vil trolig få enda flere ørlendinger til å flytte på seg, mange av dem internt i kommunen. Det ligger i dag 176 boliger innenfor «rød støysone», boliger som staten, ved Forsvarsbygg, tilbyr seg å løse inn.
Stadig flere aktører gjør seg gjeldende på eiendomsmarkedet, både lokale og eksterne. At få aktører ikke har monopol på markedet, tror Iversen er bra:
– Det er sunt med konkurranse. Det presser kanskje ikke prisen ned, men det sørger for at boligprisene forblir reelle.