– Ordnede arbeidsforhold på byggeplassen står i høysetet for oss. Vi er glade for å ha LO (Landsorganisasjonen i Norge) med på laget i dette arbeidet. Helse, sikkerhet og arbeidsmiljø er viktige forutsetninger for etablering av nye bygg og anlegg til nye kampfly. Forsvarsbygg etablerte tidlig kontakt med LO, myndigheter og organisasjoner for å legge til rette for en trygg og sikker bygge- og anleggsvirksomhet med ordnede arbeidsforhold.

Det sier Jens Levi Moldstad, plan- og utbyggingssjef i Forsvarsbygg kampflybase, i en pressemelding.

Bo- og administrasjonsområdet etableres som en egen leir inne på basen, som vil være  skjermet med et eget gjerde. Der vil representanten fra LO disponere kontor sammen med Forsvarsbygg, byggherren og entreprenører.

– Skarpt blikk og store ører

3. mars skrev Fosna-Folket om at LO etablerte et eget kontor ved Ørland hovedflystasjon for å følge kampflybaseutbyggingen.

– Denne satsingen er ikke hverdagskost i fagbevegelsen. Sist vi etablerte et slikt kontor var i forbindelse med byggingen av St. Olavs hospital. Vi ønsker å være tilstede med et skarpt blikk og store ører, sa distriktssekretær Kristian Tangen i LO.

Samtidig som etableringen av kontoret utenfor basen, kunne Tangen fortelle at en egen LO-representant skal jobbe tett sammen med Forsvarsbygg inne på basen. Og det er dette samarbeidet partene nå presenterer i en pressemelding.

– Skape et godt arbeidsmiljø

«Forsvarsbygg ønsker oversiktlige og ryddige lønns- og arbeidsforhold i henhold til Forskrift om allmenngjøring av byggeplasser i Norge og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter. Gjennom avtalen og samarbeidet med LO-representanten på byggeplassen på Ørland hovedflystasjon vil byggherren og arbeidstakerorganisasjonen sammen stå sterkere i arbeidet med oppfølging av regelverket for arbeidsmiljø med blant annet allmenngjøringsloven og forskrift om informasjons- og påseplikt, og innsynsrett. LO-representanten vil inngå i byggherrens organisasjon slik det er vanlig på store offentlige byggeplasser», heter det i pressemeldingen.

– Vi har god erfaring med å ha representanter på byggeplasser og er godt fornøyde med å få følge tett opp ved Forsvarsbyggs bygge- og anleggsaktivitet på Ørlandet. Samtidig vil vi bidra til å skape et godt arbeidsmiljø med blant annet holdningsskapende virksomhet for SHA og HMS, sier Tangen i uttalelsen.