Tolv indikatorer for kjønnslikestilling viser at arbeidsmarkedet på Fosen - og i Norge - er svært kjønnsdelt, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Dette handler om at menn og kvinner tilpasser seg arbeidslivet ulikt, og er en av de største utfordringene for å oppnå kjønnslikestilling.

- Lønnsforskjellene kan først og fremst forklares med at kvinner i større grad enn menn utdanner seg til relativt lavtlønte yrker, ifølge Sigrun Kristoffersen i SSB.

Store forskjeller

Åfjord er den Fosen-kommunen hvor differansen mellom menn og kvinners bruttoinntekt er størst.

Menn tjener i snitt 475 100 kroner, mens kvinner tjener 311 700 kroner. Det er en forskjell på 163 400 kroner, og betyr at menn tjener over femti prosent mer enn kvinner.

- I tillegg ser vi at det er ganske store forskjeller i lønn for kvinner og menn med tilnærmet lik utdanning og yrke, særlig i privat sektor der det jobber flest menn. Det er ikke mulig å forklare hele lønnsforskjellen ut fra utdanning, yrke, alder eller arbeidstid, ifølge Kristoffersen.

Over hele landet har forskjellen mellom menn og kvinners inntekt blitt noe mindre; dette skyldes hovedsakelig at kvinner tar mer og mer utdanning.

Minst forskjell i Leksvik

Minst kjønnsulikhet på bruttoinntekt er det i Leksvik kommune, hvor forskjellen er 127 600 kroner på menn og kvinners gjennomsnittlige inntekt. Tallene viser at årsaken til dette er at kvinner tjener mer i Leksvik enn i de andre Fosen-kommunene, og ikke det faktum at menn tjener mindre.

Gjennomsnittlig bruttoinntekt for menn på Fosen er 464 971 kroner, mens den for kvinner er 313 442 kroner.

Åfjord er den kommunen på Fosen hvor flest kvinner mellom 20 og 66 år er sysselsatt (81,2 prosent). Bjugn er den Fosen-kommunen hvor færrest kvinner i aldersgruppen 20 til 66 år er i arbeid; 72,8 prosent.

Høyere utdanning

En medvirkende årsak til at Leksvik-kvinner tjener mer enn andre kvinner på Fosen kan også være på grunn av at kvinner som bor i Leksvik har høyere utdanning enn kvinner i de andre Fosen-kommunene.

I Leksvik kommune har 26,1 prosent av kvinner høyere utdanning. Tilsvarende tall i Osen er 20,4 prosent, som er den Fosen-kommunen hvor kvinner tjener minst, nest etter Roan kommune.

Roan kommune er for øvrig den Fosen-kommunen hvor færrest menn har høyere utdanning; 10,7 prosent. Her også bekrefter tallene at det er en sammenheng mellom utdanning og inntekt, ettersom den laveste gjennomsnittlige bruttoinntekten blant menn, finnes i Roan kommune.

I alle Fosen-kommuner har flere kvinner enn menn høyere utdanning. I ingen kommuner på Fosen er mer enn tjue prosent av menn høyere utdannet, mens i samtlige Fosen-kommuner har mer enn tjue prosent av kvinnene utdannelse på universitets- og høyskolenivå.

I Trondheim er førti prosent av alle menn høyere utdannet, mens på Fosen er bare 15 prosent av alle menn høyere utdannet.