Illustrasjonsbilde av nye F-35. Foto: Lockeed Martin

Det var ingen usikkerhet i ørlandsleiren før stortingsvedtaket om basestruktur torsdag. Både politisk ledelse, stasjonssjefen og tillitsvalgte trur på Ørland.

Ifølge stasjonssjef Tom Georg Guttormsen har det ikke kommet inn faglige momenter som skulle tilsi at stortinget vil falle ned på en annen konklusjon enn de faglige rådene som er gitt. I skrivende stund ser det ut til at et solid flertall av stortingets representanter vil stemme for en løsning med base på Ørlandet med framskutt base på Evenes. I det siste har det kommet en del innspill fra Høyre og Fremskrittspartiet. De har kommet med forslag til andre løsninger. Guttormsen ønsker ikke å kommentere disse utspillene.

Stasjonssjefen medgir at det er ei spennende tid for Ørland. Dette med at Ørland gjennom tiår har vært i forsvarsposisjon og nå segler opp som enebase er historisk. Dette sier imidlertid stasjonssjefen at han ikke har noe forhold til. Det vil imidlertid bli travle tider og mange utfordringer for både stasjonen og lokalsamfunnet i tida som kommer. Stasjonssjefen er klar for at det ikke føles betimelig med noen feiring når vedtaket er på plass.

- Det er tusen stykker som enten må flytte eller mister jobben på grunn av dette. Da er det er ikke riktig med noen storstilt feiring, sier Guttormsen.

Sikker ordfører

Til tross for innspillene fra Høyre og Fremskrittspartiet trur ikke ordfører Hallgeir Grøntvedt det endelige stortingsvedtaket vil inneholde noen overraskelser.

- De har laget noe krøll her på slutten, men det blir Ørland med Evenes som framskutt base i nord, sier Grøntvedt. Noen framskutt base i Bodø har han uansett ingen tru å. De vil koste minst to til tre milliarder mer og ellers ikke fylle Forsvarets behov like godt. Kommunen vil koste på seg ei markering i og ved kulturhuset/rådhuset søndag. (Se egen sak)

Utfordringa for kommunen framover blir å følge opp med planlegging av egen infrastruktur. Ordføreren sier de er godt i gang, og han trur de vil få det meste på plass i løpet av kort tid.

Sikre tillitsvalgte

Leder i Fellesforbundet ved flystasjonen, Roar Hegvik, skal nedover til Oslo sammen med Arild Tørum fra verkstedklubben. Han sier de kommer til å unne seg ei aldri så lita feiring når stortinget har banket gjennom vedtaket.

- Det må vi unne oss, men så må vi brette opp ermene og begynne å jobbe. Lokalsamfunnet har mange utfordringer foran seg, sier representanten for LO Fosen. Fremskrittspartiet og Høyres utspill foran den endelige avgjørelsen ser han på som reint frieri til velgerne i Nordland. Han ser ikke at de har noen mulighet for gjennomslag. Når han ser seg tilbake registrerer han at det har vært en lang og hard kamp for å nå fram. Sjøl om de faglige utredningene i forkant av forsvarstudien av 2007 pekte på Ørland, hadde stasjonen rødt kryss over seg når ledelsen i Forsvaret la fram meldinga høsten samme år. Likevel visste ansatte og ledelse ved stasjonen at de hadde gode kort på handa. Han sier det er mange som har æren for at de nå endelig kommer i mål både innefor og utenfor stasjonsgjerdet.