- Det ser ut som du har omvendt menigheten, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) etter at Daniel Johansen har revet kommunestyret med seg gjennom en 20-plansjers presentasjon for å innlede saken i kommunestyret om hvordan Ørland kultursenter og Ørland kommune skal jobbe videre med å utvikle Austrått som navet i reiseliv sør på Fosen.

Kommunestyret ga et tydelig, og enstemmig signal til Ølrand kultursenter om at de skal jobbe videre med en avtale mellom kommune og kultursenter for hvordan man skal forvalte og ruste opp Austråttområdet.

Målet er å dra med seg statlige og regionale kroner til lokal utvikling.

Million-mulighet

Kultursenteret har fått en million kroner fra Trøndelag fylkeskommune til å utvikle Ørland, Bjugn og Froan som turistdestinasjon samtidig som lokalbefolkningen får økt bolyst.

- Vi har fått en ganske stor mulighet fra fylkeskommunen, sier Daniel Johansen til kommunestyret.

- Og fokuset er Austråttlandskapet. Det er veldig mye mer enn selve Austråttborgen som ligger i det. Landskapet er veldig komprimert og innholdrikt, sier han.

Sentralt

Johansen forteller at kommunen har jobbet systematisk med å ta vare på naturverdier og det kulturhistoriske i kommunen.

- Først med våtmarksområdene i Grandefjæra, Kråkvågsvaet og så videre. Så har vi hat fokus på Austråttlanskapet med restaurering av Rusasetvatnet, turstier og områdene mer i de ytre av området. Samtidig har vi forsket i kjernen, der historiske verdier gjør at det tar tid med kartlegging før man kan starte med utviklingen, sier han.

- Austrått ligger veldig sentralt i den nye kommunen. Brorparten av de aller fleste på Ørlandet og også inn i Bjugn bor i tilknytning til Austråttområdet. Det er der de største vekstområdene i den nye kommunen vil ligge.

Det er omtrent like langt i luftlinje fra Botngård til Rusaset som fra Brekstad til Rusaset. Daniel Johansen sier områdene med forventet befolkningsvekst i felles ny kommune vil ligge nært Austråttlanskapet. Foto: Jakob Ellingsen

Koble på

Ørland kommune har fått millioner av eksterne offentlige midler til å utvikle turstiene rundt Rusaset.

Kommunen har også fullfinansiert den neste runden med turstier, og får ytterligere offentlige penger til det.

- Vi skal koble på alle grendene til turområdet. Det gir nye friluftsområder, sier Johansen.

- Samtidig har vi fått statlige penger fra Forskningsrådet og Riksantikvaren, og midler fra fylkeskommune til å undersøke området rundt borgen. Feltarbeidet har pågått på ulike områder siden 2010, og NTNU kommer også inn som partner i prosjektene.

Ruin

Johansen beskriver dagens landskap som en skrantende ruin som står igjen.

- Vi ønsker å få i gang prosessen med å restaurere landskapet som en attraksjon og et unikt friluftsområde. På grunn av midlene fra fylket til å se på mulighetene i år, skal vi bruke året til det, sier han.

- Ønsket er et regionalt og statlig finansiert tiltaks- og kompetansesenter med base på Austrått. Det skal til for å bygge opp den nødvendige underskogen av private aktører for at vi skal lykkes som destinasjon.

Overbevise staten

- Det er vanskelig å få til, men om vi klarer å overbevise Staten om at det er verdt å bruke penger på dette prosjektet er mulighetene store, sier Johansen.

- Det har vært noen spørsmål om det er realistisk. Men basisen med fire utflyttede rockere fra Namsos var utgangspunktet for Rock City, og jeg mener vi har et mye bedre utgangspunkt enn det, sier han spøkefullt til kommunestyret.

Fellesprosjekt

Ordføreren sier han tror det er viktig for den nye kommunen at dette kan bli et felles prosjekt.

- Det er viktig å trekke frem at dette er felles mellom Ørland og Bjugn. Det er museer og kvaliteter i Bjugn som vil være viktig for hele pakken, sier han.

- Ingenting gjør meg mer glad enn å få inn statlige midler. Vi skal stase på næring og vi skal satse på kultur. Da må vi gi tillit til kultursenteret for å håndtere dette på en god måte, sier Roy Hoøen (Sp).

- Fremtiden vår er blå sektor og reiseliv. Her kan vi få til mye. Dette er et prosjekt som vil omfatte enda flere enn det vi behandlet i den forrige saken om Ørland sparebank arena, sier Therese Eidsaune (H).

Full pakke

Nå skal kommunen og Ørland kultursenter jobbe frem et utkast til en avtale om hvordan man skal forvalte Austrått videre. I tillegg ber kommunestyret administrasjonen og kultursenteret vurdere behov for vedlikehold og oppgradering av Austrått gård og HV-brakka for å synliggjøre kostnadsrammer og behov.

- Før reiste folk for å besøke et museum. Nå reiser man for å få med seg mange opplevelser på samme sted. Disse tankene åpnet en liten flik av mulighetene. Klart også vi i Arbeiderpartiet går for å jobbe videre med dette, sier Oddbjørn Ingebrigtsen (Ap).