- Cirka 20-25 personer deltok i slukkingen, både fastboende og hyttefolket som er på Tarva i påska. Det gikk veldig bra å få kontroll på lyngbrannen siden så mange kom for å hjelpe til, sier Oddmund Grøttan, som nettopp har vært med på å slukke lyngbrann som kom ut av kontroll på Tarva.

Han forteller at det tok omtrent en time å få kontroll på brannen, og at de skal følge med på området i timene fremover i tilfelle det skulle blusse opp i vinden.

Ikke vann

I dag er det ingen løsning med innlagt drikkevann på Tarva.

- På en dag som i dag ville det vært fint med tilgang på vann. Der er kommunen veldig positive, og det kommer nok på plass etter hvert, sier Grøttan.

- Vi har brukt spader og håndholdte brannslukningsapparat for å få bukt med flammene sier han.

Spader og håndholdte brannslukningsapparat når brannen var ute av kontroll gjorde at man raskt fikk bukt med flammene. Foto: Siri Wold

Dialog

Brannsjef Johan Uthus forteller at brannvesenet alltid starter utrykning når de får melding om mulig brann.

- Vi rekvirerte ferge med en gang, og den var på vei til Dybfest på fastlandet. Det er alltid en vurdering hvor mye vi skal trå til med. Dialogen var god og vi ble orientert med status hele tiden, sier han.

- Vi fant ut at de fastboende fikk kontroll på brannen selv, og da var det ikke behov for oss på Tarva, sier Uthus.

Overivrige svigersønner

Grøttan forteller at to svigersønner som ville hjelpe litt ekstra mye til i påska var årsaken til at den rutinemessige lyngbrenningen i forkant av beitesesongen kom ut av kontroll.

- Det er tele i jorda, og det kommer mye røyk fra lyngbrann så det så mer dramatisk ut enn det var, sier han.

- Det var to litt overivrige svigersønner som ville hjelpe til i forbindelse med påska. Det gikk veldig fint å få kontroll på brannen, sier Grøttan.

Kurs

Grøttan forteller at brannvesenet holdt kurs for folket på Tarva om hvordan man skal brenne lyng for et par år siden, og derfor at folk visste hva de skulle gjøre om det brant mer enn man hadde planlagt.

- Vi har erfaring for hva vi skal gjøre. Samtidig er det all grunn til å ta brann på alvor. Nå er det mye folk på øya, men utenfor høysesongen kunne det vært mer problematisk, sier han.

Skjøtsel

Nedbrenning av gras og lyng er en vanlig del av skjøtsel før beitesesongen starter.

- Det viktige er at de som skal brenne lyng melder fra til brannvesenet så det kan planlegges, sier Uthus.

- Vi har allerede fått flere telefoner fra andre i dag som også går i gang med lyngbrenning. Vi stoler på at folk viser aktsomhet. De vet også at de som starter brann har ansvaret, sier brannsjefen.

Under kontroll, men fortsatt en del røyk fra lyngen. Foto: Siri Wold

Tørt tross snø

Etter at snøen går, er det ofte tørt mange steder. Det gjelder også langs kysten flere steder på Fosen.

- Det blir fort tørt på denne tiden av året. Andre steder er det fortsatt en meter snø, sier Uthus.

Hyttetid

Brannsjefen sier det er viktig at folk tenker på å bytte batterier i varslerne på hyttene sine når hyttesesongen starter for fullt for mange i påska.

- Og så er det viktig å ha slukkeutstyr i nærheten. Brannfaren øker når folk bruker hyttene sine intenst som i påska. Mange hyttene er på fjellet, og der kan det ta tid før brannvesenet kommer til stedet, sier Uthus.

- Da er det selvslukkingsprinsippet som gjelder. Brannvesenet har vanlig beredskap på plass gjennom hele året, også i påska, sier Johan Uthus til Fosna-Folket.