Nordmenn flest har nemlig dårlig oversikt over hvilke gebyrer de betaler til sin bank for å ta ut kontanter i utlandet. Trønderne er flinkest i klassen, men likevel vet nesten 6 av 10 ikke hva det koster å bruke kortet når de er på ferie utenfor Norge.

Det kommer fram i en undersøkelse Infact har gjort blant 1 000 nordmenn for Bank Norwegian.

- Kundene bør sette seg inn i hva det faktisk koster å bruke kortene de har. Opplevelsene, maten og det man unner seg av nye ting på ferien, kan fort bli mye dyrere enn man hadde trodd dersom man ikke holder oversikten over de skjulte utgiftene, sier produktansvarlig Fredrik Mundal i Bank Norwegian.

Sjekk din bank

Undersøkelsen viser at 67,7 prosent av de spurte bruker betalingskort når de ferierer. 1 av 2 nordmenn på tur (49,8 prosent) foretrekker bankkort, 17,9 prosent tar oftest fram kredittkortet, mens 25,4 prosent fortsatt sverger til kontanter. Ikke overraskende er kvinner mer ivrig med kredittkortet i ferien enn menn: Mens 21,6 prosent av de spurte kvinnene foretrekker å bruke kredittkort, er tallet for menn 14,1 prosent.

- De fleste aktører opererer med valutapåslag, men i forhold til renteberegning og kontantuttaksgebyr er det store forskjeller mellom de ulike leverandørene. Alle reisende bør derfor sjekke kortleverandørens nettsider før de reiser for å sette deg inn i hvilke gebyrer og eventuelle renter den enkelte har, sier Fredrik Mundal i Bank Norwegian.

Mange aktører beregner også renter på uttak i minibank.

Dyrt regnestykke

Kort som utgir seg for å være gebyrfrie, koster en god del hundrelapper i renter dersom man er på ferie i et land hvor man trenger å ta ut en del kontanter. Dette er penger man med enkelhet kan spare ved å benytte korrekt kort.

Et enkelt eksempel med en familie på fire som reiser to uker til Kreta, viser hvordan gebyrene fort begynner å løpe dersom du bruker feil kort i utlandet. Dersom familien i løpet av ferien bruker kortet syv ganger og tar ut til sammen 16 000 kroner, kan et vanlig regnestykke - dersom du betaler faktura på forfall med et gebyrfritt kort der renten beregnes fra datoen du gjorde uttaket.

Mange aktører opererer i tillegg med et fast gebyr på uttak i minibank. For familien på Kreta ville det betydd en enda større regning: 525 kroner med gebyr på 30 kroner per uttak og 595 kroner hos en bank som tar 40 kroner hver gang du skal ha ut penger.

Noen tar på toppen av det hele 1 prosent av uttaksbeløpet. For familien på fire ville det gitt en regning på hele 755 kroner - bare i gebyrer.