Landets største våpenverksted oppdager ofte våpen som er direkte farlige.

– Vi får ofte inn våpen som jeg ser har vært fikset på av en amatør tidligere. Slike våpen får vi inn faktisk flere ganger i måneden, forteller børsemaker Tor Solberg i Gresvig.

Børsemakerverkstedet til Gresvig ligger i Askim i Østfold og tar imot våpen fra Intersport- og G-Sport-butikker landet over. De utfører rundt 1500 reparasjoner og justeringer i løpet av et år, noe som gjør dem til landets største våpenverksted.

SE OGSÅ: Mer aktuelt stoff om jakt og fiske her!

Nå før jakta setter inn for alvor øker arbeidsmengden med 50-60 prosent.

Løs i avtrekkeren

Det er særlig uprofesjonelle justeringer og monteringer i avtrekkermekanismen som bekymrer børsemaker Solberg.

– Det er ikke så vanskelig å oppdage når ukyndige har vært inne i avtrekket og for eksempel fikset på inngrepet mellom hane og avtrekkerhake. Hvis dette ikke er gjort på en faglig forsvarlig måte, kan våpenet være livsfarlig, sier han.

Oppdraget til Gresvigs børsemaker kan være å finne ut av hvorfor våpenet sendte av gårde et skudd uten at eieren hadde trykket på avtrekkeren.

– Det er heldigvis få som skades av vådeskudd her i landet, de fleste utfrivillige skudd går i lufta eller bakken, sier Solberg.

En annen gjenganger børsemakeren kommer over, er ombygging og justeringer av skjeftet.

– Dette er ikke farlig for jegeren, men et dårlig tilpasset skjefte øker faren for bomskudd og feiltreff. Ingen jegere ønsker å skadeskyte dyrene, sier Solberg.

Høyere krav

Fra 2003 ble regelverket strammet inn. I dag må alle børsemakere fremvise svennebrev for å bli autorisert av Politidirektoratet.

Men det er fortsatt ingen lov som hindrer våpeneieren å fikse på våpenet selv. Tor Solberg mener de ukurante reparasjonene han kommer over i hovedsak er utført av folk som ikke er børsemakere, men går for å ha peiling i nærmiljøet.

– De såkalte kjellersmedene er nok en utdøende rase takket være kravet om autorisasjon og at markedet setter høyere krav til kvalitet på arbeidet. Men det finnes noen av dem ennå, sier Dag Ward ved børsemakerutdanningen på Gauldal videregående skole.

Hvert år går fire-fem børsemakere ut av skolen i Sør-Trøndelag, som utdanner de fleste børsemakerne her i landet. Utdanningen tar 4,5 år for de fleste, lærlingtiden inkludert.

– Det betyr ikke at alle ender opp som børsemakere når de er ferdige. En utøver av faget trenger mye mengdetrening for å bli god siden oppgavene i jobben er så varierte. Du jobber med tre, stål, aluminium. Du skal håndtere maskiner som en maskinoperatør, men samtidig være en god håndverker, sier Ward.

Noen blir rett og slett ikke gode nok. Det skjer også en avskalling til industrien. De beste børsemakerne er ettertraktete maskinoperatører.

Jaktstart

Denne måneden starter de store jaktene, noe som opptar mange nordmenn. 191 300 løste jegeravgift i siste jaktår. Hos G-Sport og Intersport er pågangen av yre jegere sterkt økende.

– De aller fleste jegere vet hva de holder på med, så det er begrenset hvor mange formaninger vi gir dem i kassa. Men vi er opptatt av å anbefale dem profesjonell hjelp til våpenet når noe skal repareres, sier Espen Vikanes i Gresvig.

Men det meste av våpenpussen kan du ta selv.

– Få vekk vann, blader og møkk, og smør inn våpenet med olje med etter bruk. Noen pøser på, og nærmest etterfyller våpenet. Men det skal bare smøres med en tynn oljefilm. Vi fråråder imidlertid demontering av mekanismen under våpenpussen, sier Vikanes.

TRAVEL MANN: Børsemaker Tor Solberg har hendene fulle i disse dager. 10. september startet rypejakta, og 25. september braker elgjakta løs. (Foto: Kaia Means)