Politiet har funnet millioner av overgrepsbilder og flere tusen overgrepsvideoer av barn hos en mann i 40-årene fra Fosen.

Løslatt

Politiet på Fosen fikk en sak fra Kripos som omhandlet overgrepsbilder mot barn. I begynnelsen av april gikk politiet til Fosen tingrett og fikk medhold i å gå til arrestasjon og ransaking hos en mann i 40-årene, som er bosatt i en Fosen-kommune.

Mannen ble siktet etter straffelovens paragraf 204 a første ledd bokstav a: «Den som produserer, anskaffer, innfører, besitter, overlater til en annen eller mot vederlag eller planmessig gjør seg kjent med fremstilling av seksuelle overgrep mot barn eller fremstilling som seksualiserer barn».

Fosningen ble først varetektsfengslet i fire uker. Deretter ble fengslingen forlenget med fire uker, før mannen ble løslatt i forrige uke.

Det var adressa.no som først omtalte saken.

Les mer om saken: Siktet fosning: – Jeg angrer

– Millioner overgrepsbilder og flere tusen videoer

Ifølge etterforskningsleder Roy Hoøen ble mannen pågrepet i sitt eget hjem et sted på Fosen.

– Hva fant dere hjemme hos mannen?

– Det ble gjort funn av store mengder materiale med bilder og datainformasjon som går på overgrep mot barn. Det ble funnet flere millioner bilder og flere tusen filmer. Vi har aldri før hatt en større sak som gjelder slike beslag i Sør-Trøndelag politidistrikt, sier Roy Hoøen.

Bildene som ble beslaglagt hjemme hos mannen, omhandler både seksualiserende fremstilling av barn og fysiske overgrep mot barn. Blant beslagene er det bilder av barn helt ned i spedbarnsalder.

– Vi har ingen indikasjoner på at det er barn fra Fosen som har blitt utsatt for overgrep i forbindelse med saken. Vi mistenker ikke at den siktede mannen fra Fosen selv har utført overgrep mot barn. Vi har imidlertid avdekt overgrep andre steder i landet, sier Hoøen.

Erkjenner straffskyld

Den siktede fosningen er avhørt av politiet flere ganger. Politiet mener mannen har lagt «kortene på bordet»

- Erkjenner fosningen straffskyld?

- Ja, det gjør han.

- Har du inntrykk av at han har innsett alvoret i saken?

- Ja, han gjør nok det, sier Hoøen.

Ifølge etterforskningslederen er ikke mannen i 40-årene tidligere straffedømt.

Bistand fra Kripos

Eksakt hvordan mannen har fått tak i alle bildene og filmene, er foreløpig ikke klart.

– Nei, det vet vi ikke. Det vet han ikke selv heller. Men det har skjedd i forbindelse med at han har operert på nettet.

På bakgrunn av sakens store omfang, innså Fosen-politiet at de ikke kunne etterforske saken alene. Det ble satt ned en gruppe etterforskere fra Fosen samt etterforskere og politispesialister fra Trondheim. Kripos har også bistått med én etterforsker og en etterforskningsleder.

Seks menn er siktet

Etter pågripelsen av fosningen i april, har etterforskningsgruppen jobbet intenst med å gå igjennom de enorme mengdene med bilder og videoer.

- I forbindelse med gjennomgangen av materialet, har vi kommet over flere personer, som har oppbevart overgrepsbilder, forteller Hoøen.

I mai ble ytterligere én mann fra Sør-Trøndelag pågrepet og fengslet i saken. I starten av juni ble en mann fra et annet politidistrikt også siktet i saken. Onsdag denne uken ble tre nye menn fra Sør-Trøndelag siktet i saken. Disse ble torsdag varetektsfengslet.

- Totalt seks menn er nå siktet. Det er ingen flere personer fra Fosen som er siktet, opplyser Hoøen.

- Flere arrestasjoner

Han påpeker at politiet er langt fra ferdig med etterforskningen.

– Det som skjer framover er at vi fortsetter etterforskningen ut fra beslagene vi har, for å finne flere saker i Politi-Norge og i Sør-Trøndelag, sier Hoøen og legger til:

– Etterforskningen viser at det er et større omfang enn det vi ser nå. Det jeg kan si 100 prosent sikkert, er at det vil bli flere pågripelser.

Politiet etterforsker både på det åpne nettet og det såkalte mørke nettet.

– Dette er veldig vanskelig politietterforskning. Det er mange inntrykk og masse hensyn som må tas.

– Har dere kontroll i etterforskningen?

– Man har aldri kontroll i denne type saker, men vi gjør så godt vi kan. Politidistriktet setter ned betydelige ressurser for å etterforske saken, sier Hoøen.

Den siktede fosningens forsvarer, Tone Nilsen Skålevik, bekrefter også at mannen har erkjent straffskyld for det politiet har siktet ham for.

«Antall bilder/filmer er ikke spesifisert der, og slike detaljer vil ikke min klient si noe om så lenge saken fortsatt er under etterforskning. Det må i så fall politiet svare på», skriver forsvareren i en epost til Fosna-Folket.

Roy Hoøen er etterforskningsleder i saken. Han har under hele etterforskningsperioden jobbet fra Trondheim. Foto: Alexander Killingberg