Det har Odd Einar Støkkan fra Lysøysundet i Bjugn og Øystein Braseth fra Monstad i Åfjord funnet ut gjennom dypdykk i utbyggerens konsesjonssøknad og opplysninger fra Norsk Vindkraftforening.

Lederne av aksjonen "Nei til utbygging av Storheia" legger ned utallige timeverk i arbeidet med en høringsuttalelse til Norges Vassdrags og Energidirektorat som avgjør konsesjonssøknadene. De ønsker også å få budskapet ut til politikerne i heimkommunene som snart fatter vedtak for eller mot utbygging.

- Vi har forsøkt å gå dypt i materien. Ved å grave i offentlig materiale relatert til Storheia vindpark har vi funnet oppsiktsvekkende opplysninger. Dette kan bli dyrt for oss som betaler skatt, sier Øystein Braseth. De to motstanderne av vindparken sitter på flere interessante opplysninger. Kvalitetssikring gjenstår før disse blir offentliggjort.

Kan bli doblet

Et av kapitlene i dokumentet Støkkan og Braseth arbeider med omhandler økonomiske forhold som er ukjent for de fleste. Blant annet at vindkraftselskapene er helt avhengig av enorme statssubsidier for å oppnå lønnsom drift.

I desember i fjor sendte Norsk Vindkraftforening høringsuttalelse vedrørende regjeringens støtteordning til fornybar energi. I uttalelsen heter det at drifttilskuddet til vindkraftverk må økes til minst tjue øre per kWh. Videre tilrås en garantert minstepris som sikrer utbygger en inntekt på minimum 60 øre.

For Storheia vindpark har utbygger Statkraft estimert en årlig produksjon på pluss-minus 700 GWh. Subsidiert med 20 øre per kilowattime betyr det et statstilskudd på 140 millioner. Dette er et absolutt minimum ifølge vindkraftforeningen. Med garantert minstepris som sikrer utbyggeren inntekt på minst 60 øre, beregnes spotpris som en del av inntekten. Ved en gjennomsnittlig spotpris på 20 øre må staten subsidiere Storheia med 40 øre per kwH. I så fall blir bidraget til ett års drift doblet.

Ifølge Braseth og Støkkan vil det siste scenariet tilsvare den forespeilede økningen av drivstoffavgiften i revidert nasjonalbudsjett – henholdsvis fem og ti øre literen for bensin og diesel.

3,5 millioner per årsverk

En utbygging av Storheia vindpark skaper høy aktivitet og krever store ressurser. I anleggsfasen har utbyggeren beregnet inntil 600-900 årsverk, derav 200-300 lokale. I tillegg vil det bli ti årsverk per driftsår i konsesjonstiden.

- Minimum 140 millioner i subsidier delt på gjennomsnittlig 40 årsverk per år gjennom konsesjonstiden vil gi et statlig tilskudd på 3,5 millioner kroner per årsverk. Det er formidabelt, sier Odd Einar Støkkan. Ifølge konsesjonssøknaden forventes lokalt drifts- og vedlikeholdsarbeid å utgjøre 10-12 årsverk.

- Dette er ikke det samme som lokale arbeidsplasser. Vindkraftindustrien har tradisjon for å bruke samme personell over større geografiske avstander, både i andre landsdeler og utland, påpeker Støkkan og Braseth.

GÅR I DYBDEN: Odd Einar Støkkan (t.v) og Øystein Braseth går grundig til verks i arbeidet med høringsuttalelsen fra "Nei til utbygging av Storheia." Foto: Torfinn Hansen