For to år siden fikk Lisbeth Pedersen ideen til prosjektet. Hun forlot sin faste, trygge jobb på land hjemme i Trondheim og gikk i tenkeboksen. Hun bestemte seg for å ta roret selv og kjøre langs Norgeskysten. Forleden ankom hun havna på Brekstad, og Fosna- Folket dro ned dit for å være med en liten tur på sjøen og prate med Lisbeth.

Spennende prosess

- Det var en spennende prosess, det hele startet som en vill idé som ble til realitet, sier Lisbeth.

Lisbeth tok båtførerprøven etter å ha gått på kurs hos Redningsselskapet og er også frivillig matros på Redningsskøyta. Hun kjører nå rundt med sin Beneteau Swift Trawler 34, og håper at flere damer vil gjøre som henne og lære seg å ta roret. Hun har hatt med seg et mannskap bestående kun av damer fra Bergen til Tønsberg, og ingen av dem var særlig båtvante da de mønstret på. Et filmteam har også vært med på deler av turen, og nå gjenstår bare klippingen så håper Lisbeth at det snart blir tv-serie.

- Det handler ikke om likestilling eller noe sånt, sier Lisbeth. Det handler om trygghet på sjøen. Flere kvinner vil bli stående hjelpeløse på sjøen dersom det skulle hende noe med mannen, og mange ulykker kunne vært forhindret dersom kvinnene hadde visst hvordan man håndterer båten.

Tryggere på sjøen

Gjennom dette prosjektet ønsker hun at flere kvinner vil benytte anledningen for å tilegne seg mer kunnskap om båtlivet og bli tryggere på sjøen. Vi møter Pedersen og hennes sønn samt skipshunden Troya ved gjestehavna på Brekstad. Hun har nå vært på sjøen nesten sammenhengende siden 11. mai. Neste år skal turen gå nordover. Da ønsker Lisbeth nytt kjerringmannskap velkommen om bord, og oppfordrer igjen alle damer til å ta roret selv.

- Det er bare å melde seg på dersom man ønsker å være med på turen, eller deler av den. Båten skal være langs kysten hele neste sommer, og det er mulig å ta båtførerprøven i forbindelse med turen, sier Lisbeth. Man kan også mønstre på noen dager i et gitt område dersom man ikke har muligheten til å være med på hele turen, forteller hun. Man får lært mye, i tillegg til en flott opplevelse.

Grab-bag og redningsflåte

Det blir lagt stor vekt på sikkerhet om bord på «Alice». Alle damene som er med på turen skal få lære å ta roret, og det finnes selvsagt redningsvester til alle, samt grab-bag og redningsflåte. Kostholdet er viktig om bord, og på den første kjerringturen har de fanget mye av råvarene sine selv. De hadde med seg trollgarn og ei "jukse", og spiste mye sjømat på turen.

- Vi prøver å legge til kai så mange plasser som mulig på turen, men vi rekker jo ikke å stoppe overalt. Og det blir noen kommentarer når en mannskap bestående av bare damer legger til kai. Vi har fått kjempepositiv feedback, sier Lisbeth. Selv om det mange plasser blir sett på som utradisjonelt for kvinner å ta roret, forteller hun. Bortsett fra i Arendal, forteller sjefskjerringa. Der var kjerringene vant til å ta roret selv, smiler hun.

Til kai: Lisbeth, sønnen Per Magnus og hunden Troya.