Turen var finansiert av EU gjennom Regex-programmet som har som hensikt å fremme samarbeid mellom havbruksnæringene i Norge, Spania og Irland. Sigbjørn Frengen var forrige skoleår den eneste av naturbrukselevene på Rissa videregående skole som hadde valgt fordypning innen fiske og havbruk, og dermed ble det Spania-tur på ham.

Bedre enn Norge

- Vi var en uke i Vigo som ligger i Galicia-regionen i Nordvest-Spania. Vigo er Europas største fiskehavn. Vi fikk se veldig mye interessant, og vi lærte mye om spansk havbruk. Spania er faktisk større på fiskeoppdrett enn oss, og det var spanjolene som fant opp trålen.

Det ble også tid til besøk på to skoler, og det de driver med der er mer avansert enn det videregående skoler som underviser i havbruk hertil lands gjør. Og så var skolene bedre utstyrt, forteller Sigbjørn Frengen.

På 1970-tallet ble skjellnæringen i Galicia rammet av en giftskandale. I ettertid er det bygd opp et svært godt kontrollsystem, og nå oppfattes Galicia som ensbetydende med kvalitet.

Sigbjørn Frengen ser ikke for seg en framtid innen havbruk. Etter det første året på Rissa videregående skole går han nå på Øya videregående skole i Melhus som er en naturbruksskole.

- Jeg har bestemt meg for å satse på et eller annet innen oppsyn eller naturforvaltning, sier han.

Mangler folk

Tor Johansen er naturbrukslærer på Rissa videregående skole, og han vil gjerne ha flere søkere til naturbrukslinja ved skolen.

- Det er stor mangel på fagfolk i oppdrettsnæringa, og hvert år utdannes det bare ett par-tre stykker her i fylket. I år kan vi ikke friste med studietur til Spania, men oppdrettsselskapene gir brukbare stipend til to unge i Sør-Trøndelag som vil utdanne seg med en tanke på ei framtid i oppdrettsnæringa.

Første året på naturbruk her i Rissa gir elevene ei innføring i både grønn og blå sektor. De lærer både om landbruk, skogbruk, hest og sjøbasert næring, sier Tor Johansen og oppfordrer unge som nå snart skal fylle ut søknadsskjemaet for videregående opplæring om sterkt å vurdere naturbrukslinja ved Rissa videregående skole som et alternativ.

STUDIETUR: Lærer Tor Johansen, til venstre, Asbjørn Hallaren, Sigbjørn Frengen, Andreas Kjærstad, Eilert Magnus Lysfjord Hansvika og Krister Olsen Smevikaunet var på studietur for å se på havbruksnæringen i Spania.
HAI: Sigbjørn Frengen studerer en hai som veier 111 kilo på fiskemarkedet i Vigo.
SVERDFISKER: Nesten 200 kilo veier den største sverdfisken som Sigbjørn Frengen fant på fiskemarkedet i Vigo.