Opprinnelig meldte vannverket arbeid på renseanlegget fra 28. mai til 30. mai. Det ble opplyst at vannet denne tiden ville bli noe farget og for å være på den sikre siden ble abonnenter, i samråd med Mattilsynet, bedt om å koke vann som skal brukes til mat.

Fornyer anlegget

- Vi fornyer og renoverer det 20 år gamle anlegget. Det har tatt litt lenger tid enn beregnet, forklarer styreleder i Rissa vannverk, Jens Fætten.

Han opplyser at vannet ikke er kjørt gjennom renseanlegget denne uka, og derfor heller ikke helt blankt. Det har imidlertid blitt kloret.

- Anlegget er nå startet opp igjen og mandag skal vi ta nye prøver, som vi får svar på tirsdag. Da er det forhåpentligvis i orden. Det vil likevel ta noen dager før alle får blankt vann i rørene, opplyser Fætten.

Deler fra USA

Det er et omfattende arbeid som er gjort på vannverket det siste året. Blant annet er det byttet 220 filter i vinter.

Vannet fra Dyrendahlsvatnet går gjennom disse rørene som er tettpakkede med filter. Foto: Sigrun Overland

- Vi håper de nye filtrene vil vare i 10 år. Dette er filter som lages i USA. Vi har 35 rør og seks filter i hvert rør, forklarer han. Og bare så det er sagt så er det ikke små filter. Hvert av dem er på om lag én meter i lengde.

Rissa vannverk har konsesjon til å ta ut 2500 kubikk vann i døgnet. Det produseres 100 kubikk med rent vann per time til vannverkets drøyt 1100 abonnenter.

Ph-regulering

Vannet går gjennom en tank som er fylt med kalksand.

- Det er for å ph-regulere det. Dyrendahlsvatnet er litt surt. Vi fyller på fire tonn kalksand hvert år i denne tanken, opplyser han.

Vannet fra Rissa vannverk er ikke tilsatt noen stoffer når det leveres ut til abonnentene. Bortsett fra den siste uka nå, da ble det tilsatt klor, og abonnentene ble bedt om å koke drikkevannet for sikkerhets skyld.

Årsaken til at det er kokepåbud er ikke på grunn av bakterier, men for å være på den sikre siden.

Råd

Bruk kokt vann til:

- All mat som ikke skal kokes eller varmebehandles over 100 grader

- Utblanding av saft, og andre produkter som drikkes eller spises

- Kaffe. Kaffetraktere koker ikke vannet, og vannet til kaffetrakteren må derfor være kokt på forhånd.

- Isbiter

- Skylling av frukt, salat og grønnsaker som ikke skal kokes

- Tannpuss

Omfattende oppgradering

Fredag, da vi var innom vannverket holdt Steinar Gran fra Inrigo og Jens Gunnar Olsen fra IPJ på med siste finpussen av programmering av det nyinstallerte anlegget.

Steinar Gran fra Inrigo og Jens Gunnar Olsen fra IPJ gjør de siste justeringene på programmeringen. Foto: Sigrun Overland

- Det gamle var 20 år gammel. På høy tid at det ble byttet ut, mener de to og sammenligner det som sto der med en 20 år gammel mobiltelefon, kontra en fra i dag. Altså en ganske så omfattende oppgradering.

Etter at alt er ferdig programmert kan nå alt styres via en pc.

LES OGSÅ: Bygger vannledning