Mye fra naturen kan brukes til å farge garn. Blomster, planter, lauvtrær, løkskall, røtter, ja mulighetene er mange.
- Alle planter gir farge, sier Grethe Garvik som sammen med Marte Iren Bakken har erfaring med garnfarging og skal dele sine kunnskaper med kursdeltakerne.
Kurset skal holdes på folkehøgskolen og dersom været blir fint vil en del foregå utendørs over bålet.
For å farge garn brukes alunbeis, som er en type salt, sammen med blader eller blomster. Blandingen varmes opp til 80-90 grader og garnet ligger i en times tid.
På denne tiden av året gir plantene mest farge på garnet. Veldig mange planter gir gule og grønne fargenyanser på garnet.
Rødt fra lus
- Rødfargene er det vanskelig å finne i planter i Norge. Derfor bruker vi lus fra kaktusplanten til det. Importert enten fra Grand Canaria eller Mexico, sier Garvik.
Kurset skal holdes 15. og 16. juni og deltakere må ta med garn selv.
- Rent ullgarn er fint, for eksempel finull eller Hillesvåg-garn. Men, det må være ubehandla og ufarget. Og absolutt ikke superwash, sier Marte Iren Bakken.
Men, det er ikke bare ull som kan farges. Også mohairgarn og ull/silkeblandinger. Og selvsagt også brodergarn. Men ikke bomull.
- Ta med restegarn så kan vi teste ulike garn, oppfordrer Garvik.
Ingen kjemikalier
Garnet må som nevnt være ufarget, men både hvitt, grånyanser og eventuelt naturlig beige kan brukes.
Grethe Garvik poengterer at det ikke brukes noen kjemikalier som er dårlige for naturen under plantefargingen.
- Det er masse muligheter likevel. Vi kan påvirke fargen med varme, ut fra om vi bruker kobber- eller jernkjele, og garnet kan overfarges flere ganger, sier hun.
- Målet er å lære å farge selv. Dette er jo utrolig artig, og absolutt i tiden nå, sier leder i Rissa bygdemuseum, Anne Jorid Gullbrekken.
De som melder seg på vil få ei liste over hva de må ta med.
- Og ta gjerne med strikking eller annet håndarbeid. Det blir gjerne litt venting mens garnet farges, oppfordrer kurslederne.
LES OGSÅ: Såpe i løs vekt