- Den ble funnet midt på dagen i går av saueeieren, forteller rovviltkontakt Willy Rømma i Statens Naturoppsyn.

- Brutale skader

Han forteller at sauen ble funnet inne i et inngjerdet område på innmark ved Årbogen i Stordalen.

- Saueeieren fortalte at han daglig går runder for å se etter sauene, og at sauekadaveret ikke lå der dagen før. Angrepet har trolig skjedd natt til mandag, anslår Rømma.

Som rovviltkontakt rykket han ut for å dokumentere skadene på sauen.

- Jeg har ikke vært på bjørnesaker før og har mest erfaring med rovdyr som ørn og gaupe. Jeg har ikke sett så brutale skader før. Jeg hadde kontakt med Frode Aalbu som er regionalt rovviltansvarlig i Statens Naturoppsyn sør i Trøndelag. Jeg sendte også bilde av skadene til ham, og slik jeg beskrev skadene, var han ikke i tvil, forteller Rømma.

I rovbasen er status på sauen satt som antatt sikkert drept av bjørn. Saueeieren vil da få tapet dekket som erstatning for rovdyrskade.

- Nesebitt

Rovviltkontakten beskriver flere skadetrekk som er typisk for bjørn.

- Det var bitt i juret, men det var ikke spist opp. Så var det nesebitt samt at mye av brystfettet var spist opp. Det var også store bittskader i nakke, rygg og nedover på sidene, forteller Rømma.

Han mener også at skadene må ha blitt påført sauen nylig.

- Det var ikke noe ekkel lukt. Det er et tegn på at det er ferskt, påpeker Rømma.

Han opplyser at det nå skal settes ut viltkamera ved kadaveret.

For øyeblikket er det skadefellingstillatelse på bjørn i hele Indre Fosen, Verran og Åfjord kommune. Jakten er foreløpig resultatløs.

Observasjoner

Så sent som sist fredag skal en mann ha observert en bjørn på Eidem i Åfjord.

- Den var oppe i en skogvokst haug og kom ned på dyrka mark i en åker. Først kom det en rådyrgeit med to kje løpende, mens bjørnen kom bak. Da den fikk øye på jegeren, returnerte den til den skogbevokste haugen, sa Rømma den gang.

Også mandag kveld ble det meldt om en bjørneobservasjon, denne gang ved Moldøra i Verran.

- Vi klarte ikke å verifisere at det hadde vært bjørn der ved hjelp av hunder. Dette er hunder som har erfaring med bjørn og som markerer tydelig hvis de merker spor av bjørnen. Det var ikke tegn til dette i går, sa skadefellingsleder i Verran, Hans Tettli, til Fosna-Folket tirsdag.

DNA-testing

Det er nylig funnet flere bjørnedrepte sauer ved Solskinnskvelven på grensa mellom Verran og Åfjord kommune. Stedet ligger like sør for fylkesveien som går mellom Åfjord og Follafoss. De siste kadavrene som ble funnet der søndag og mandag, var imidlertid ikke ferske.

Tidligere i sommer ble en rekke sauer drept av bjørn i Leksvik. Forrige uke ble det ved hjelp av DNA-testing påvist at to bjørner hadde vært på ferde på det samme kadaveret ved Nygårdssetra i Leksvik.

Resultatene fra prøvene gjorde at de resterende innsamlede hårprøvene som er funnet på Fosen i løpet av sommeren, også er sendt inn til testing. Svaret er ventet innen kort tid.