- Vi kan bekrefte at det har vært et innbrudd i butikken vår i Åfjord. Foreløpig slipper vi ikke inn siden krimteknikerne fra politiet jobber med å sikre spor. Jeg vet ikke hvor store verdier som er borttatt, men fra utsiden ser jeg at gullringer, diamanter og solbriller er stjålet, forteller medeier og faglig ansvarlig for optikk i Skogstad optikk, ur & gull Bjørn Håvard Skogstad til Fosna-Folket i ettiden tirsdag ettermiddag.

Å butikksenter ligger noen hundre meter nordvest for Årneset i Åfjord.

Tidspunktet

Operativ leder Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt opplyser til Fosna-Folket at innbruddet i Å butikksenter i Åfjord trolig skjedde mellom klokken 00.00 og 01.00 natt til tirsdag. Politiet ønsker tips om alt av mistenkelige bevegelser i sentrum av Åfjord natt til tirsdag og tirsdag morgen.

- De første opplysningene vi fikk tydet på at tyvene hadde tatt seg inn på selve kjøpesenteret via taket, men dette er nå mer usikkert, sier Stjern til Fosna-Folket tirsdag ettermiddag.

Tyvene tok seg gjennom dette taket. Foto: Petter Bueng

Da Fosna-Folket var på stedet med en fotograf tirsdag ettermiddag, jobbet en krimtekniker inne på et toalett som ligger ikke langt fra gullsmeden. På toalettet var det et hull i taket.

Stjern i politiet bekrefter at tyvene har tatt seg gjennom dette taket, som er et slags mellomtak inne på kjøpesenteret.

Stjern opplyser imidlertid at tyvene allerede var inne på senteret da de tok seg gjennom dette taket.

Politiets teori er at tyvene var på toalettet. Der ifra har de klatret opp og slått hull på taket. Tyvene har deretter tatt seg gjennom taket og klatret oppå taket bortover til gullsmeden.

Stjern opplyser at tyvene etter innbruddet har låst seg ut av kjøpesenteret. Hvordan tyvene i første omgang kom seg inn på senteret, vil ikke politiet kommentere tirsdag ettermiddag.

Det er på dette toalettet at det er hull i taket. Foto: Petter Bueng

Stjern i politiet påpeker at de er tidlig i etterforskningsfasen.

- Vi har ikke full oversikt ennå over hvor mye som er stjålet og hva, men det er forsvunnet både gull og solbriller. Vi har nå fått bistand fra krimteknikere fra Trondheim som ser på sporene. Vi starter også taktisk etterforskning.

- Har dere noe å gå etter?

- Vi har noe å gå etter, men det er for tidlig å si hvor det bærer, sier Stjern.

Virker planlagt

Natt til fredag forrige uke ble en gullsmed på Levanger utsatt for et sjokkbrekk da tyvene rygget seg inn i forretningen.

- Frykter dere at det er mobile vinningskriminelle?

- Jeg tror ikke vi skal antyde noe om det nå. Det er såpass tidlig i etterforskningen, sier Stjern om innbruddet i Åfjord.

- Har dere noe kjøretøy å etterlyse i forbindelse med innbruddet?

- Nei. Vi har ikke kommet dit ennå, svarer Stjern tidlig tirsdag ettermiddag.

Politiet i arbeid på stedet tirsdag. Foto: Petter Bueng

Han opplyser at politiet er i ferd med å samle inn overvåkningsbilder fra stedet.

- Bærer innbruddet preg av at dette er personer som har gjort slikt før?

- Det er virker å være planlagt og gjennomtenkt, sier Stjern.

Fosna-Folket får fra butikksjef Åsta Forfod bekreftet at tyvene også har vært inne på kontoret til Coop. Stjern i politiet bekrefter at tyvene forsøkte å åpne et pengeskap, men at de ikke skal ha lyktes med dette.

Innbrudd i 2013

Innbrudd hos urmakere og gullsmeder er sjelden vare på Fosen. Medeier Bjørn Håvard Skogstad i Skogstad optikk, ur & gull husker det forrige innbruddet på Brekstad i 2013. Den gang stakk tyvene av med verdier for nesten en halv million kroner. Saken ble aldri oppklart.

- Vi har hatt butikker i over 50 år. I løpet av den tiden har vi hatt ett innbrudd på Brekstad i 2013 og nå ett i Åfjord. Alt er godt sikret hos oss, så dette innbruddet må være planlagt, påpeker han.

Skogstad satser nå på at politiet lykkes med å oppklare saken.

- Dette er utrolig kjedelig. Det virker som om tyvene vet hva de gjør. De har brutt seg inn på profesjonelt vis, muligens via tak eller vegger. Jeg håper de klarer å ta synderne, sier han.

Skogstad ble kjent med innbruddet etter at ansatte kom på jobb tirsdag morgen.

Området ved Skogstad optikk, ur & gull er avsperret tirsdag. Foto: Petter Bueng