Leirtrø bekrefter at det er fylkestinget i nye Trøndelag fylkeskommune som skal behandle saken i desember.

- Hva tror du utfallet blir?

- Jeg tror det blir bygd skole i Vanvikan. I første omgang tror jeg dagens to videregående skoler i Leksvik og Rissa blir slått sammen med felles ledelse, men at de fortsatt driftes som to skolesteder. Så må vi vente til vi har økonomisk handlingsrom før vi begynner å bygge ny skole i Vanvikan, sier Leirtrø.

Ville ha alternativ

Da komiteen for opplæring og tannhelse behandles saken om videregående skole i Indre Fosen tidligere denne uka, var det nettopp Arbeiderparti og Senterpartiet som sikret flertall for også å utrede Rissa som et alternativt skolested. Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre foreslo å fatte et vedtak som slo fast Vanvikan som fremtidig skolested i Indre Fosen, men dette fikk ikke flertall. Arbeiderpartiets Leirtrø sier at Rissa utredes for at politikerne skal ha et alternativ når saken behandles i desember.

- Vi vil ha et alternativ. Det er alltid slik at vi søker alternativer, sier hun.

Leirtrø påpeker imidlertid at det vil overraske henne om det viser seg at Rissa er et bedre alternativ enn Vanvikan.

- Det skal utrolig mye til for at skolen blir lagt til Rissa, sier hun.

Punkt i intensjonsavtalen

Både Leksvik og Rissa har hver sin videregående skole i dag, men Leksvik sin har de siste årene hatt nedleggelsesspøkelset hengende over seg. Dette var bakgrunnen for at ny felles videregående skole i Vanvikan ble med som et viktig punkt i intensjonsavtalen om sammenslåing mellom Leksvik og Rissa. I avtalen står følgende:

«I samarbeid med fylkeskommunene skal det utredes og arbeides for en felles videregående skole som legges til Vanvikan».

Punktet ble tatt med til tross for at det er fylkeskommunen som har ansvaret for videregående skole.

- Det problematiske her er at to kommuner forutsetter noe som blir fylkeskommunens utgift. Det vil koste minst 400 millioner kroner å bygge en ny skole i Vanvikan. Den nye Trøndelag fylkeskommune har en gedigen lånegjeld fra før. Lånegjelden vil etter dagens beregninger nå toppen i 2019, deretter vil den flate ut og gå ned. Da vil det være rom for å bygge ny skole. Det beste er ikke å skynde seg å bygge en ny videregående skole i Vanvikan nå. Vi må gjøre det når vi har økonomi, sier Leirtrø.

- Må se sammenhengen

Ap-politikeren viser til at fylkeskommunen allerede har flere kostbare skoleprosjekter på gang som vil øke lånegjelda betydelig. Hun understreker at ny skole i Vanvikan må ses i sammenheng med dette.

- Det mest kostbare prosjektet er ny videregående skole til 1,1 milliarder kroner på Heimdal i Trondheim. Den er under bygging, forklarer Leirtrø.

- Hva har du å si til dine politiske motstandere som mener Arbeiderpartiet trenerer saken om skole i Vanvikan?

- Vi har det ikke travelt. Elevene i Indre Fosen har et godt tilbud i dag også. Vi kan ikke sette fylkets økonomi over styr fordi to kommuner skal slå seg sammen. Så ser vi Vanvikan som et meget godt alternativ, sier Leirtrø.