Tiltaket til flere hundre millioner kroner kan bli startet allerede neste år. Aksjonen tvinges fram av store mengder lakselus i norske oppdrettsanlegg kombinert med økende rømningstall.

–Vi stoler ikke på at oppdrettsnæringen klarer å løse miljøproblemene de selv skaper. Derfor tvinges vi til å tenke nytt. Ved å bevare laksestammene i genbank kjøper oss ti år til å rydde opp i næringen og løse miljøproblemene som er alt for store i dag, sier direktør Janne Sollie i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Minst ti nye genbankanlegg må etableres for å ta vare på inntil 200 laksestammer. Dette vil kreve rundt 600 millioner kroner i investeringer. Driftskostnadene for en slik redningsaksjon vil beløpe seg til omlag 220 millioner kroner i året.

– Ute av kontroll

– Foreløpig er tanken om en redningsaksjon for villaksstammene våre bare på planleggingsstadiet, men det er langt fra et fantasiprodukt. Vi håper at laksen vår kan få en slik livsforsikring allerede fra neste år, men må sende regningen videre enten til politikerne våre eller til oppdrettsnæringen, forteller Sollie.

I høst meldes det om både to og tre ganger så mye lakselus i oppdrettsmerdene som på samme tid i fjor. DN har tidligere advart om at situasjonen kunne komme ut av kontroll. Mattilsynet, som har ansvaret for dyresykdommer som lakselus, ble både i 2006 og 2007 varslet skriftlig om at DN så behov for strakstiltak for å unngå forverring av luseproblemet.

– Den dramatiske oppblomstringen av lakselus i høst er beviset på at det så langt ikke er satt i verk tilstrekkelige tiltak. Situasjonen er helt klart ute av kontroll. Laksestammene våre vil dø ut om ikke noe blir gjort, sier hun.

Illustrasjonsbilde fra Stordalselva i Åfjord. Foto: Torfinn Hansen