- Vi må agere som én kommune i dag selv om vi blir det på papiret fra 2020, sier opposisjonsleder Knut Ring (Ap) i Ørland kommune.

- Jeg har full tillit til at dere i Bjugn kjenner Bjugn best, vi på Ørlandet kjenner Ørlandet best og tar de riktige valgene også for den nye kommunen, sier Roy Hoøen (Sp) som også er fra Ørlandet.

Arbeidsutvalget for nye Ørland kommune diskuterte tirsdag ettermiddag samarbeid og prioriteringer.

Hva betyr egentlig tillit? Å la de andre ta de riktige valgene frem til sammenslåingen og ikke blande seg unødvendig inn, eller å samarbeide så tett at man i praksis fungerer som én kommune nå?

Tvangsekteskap

Ørland og Bjugn ble ikke enige om en kommunesammenslåing. Stortinget skar gjennom og giftet Bjugn og Ørland sammen om de ville det eller ei, i en seremoni der 86 villige vigslere stemte for et lykkelig giftemål og 83 ekteskapsmotstandere som var mot å tvinge to uvillige maker sammen «til døden skiller dem ad».

- Det som er bra for den ene kommunen er ofte bra for den andre kommunen også. Jeg er helt overbevist om at dere er de beste til å løse utfordringene i Bjugn. Ørland har hatt en annen investeringstakt enn Bjugn som ikke har hatt den handlefriheten på ROBEK-lista. Vi ble ikke enige i kommunesammenslåing, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H).

- Om vi ikke klarer å sette felles mål for det vi skal få til etter 2020 vil vi slite med opplevelsen av å bli én. Vi kan ikke starte å utvikle ideene for den nye kommunen etter sammenslåingen, mener Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap).

Samhandling

De to kommuneorganisasjonene som leverer tjenester som skolegang, barnehager, eldreomsorg, vei, vann, avløp og alt det andre går som før.

Den sammenslåingen av de to store arbeidsplassene og tjenesteytelsene skjer administrativt etter en vedtatt plan om hvordan fremdriften skal være. Denne uka har arbeidet etter den innledende kartleggingsfasen begynt for fullt.

Samtidig skal to politiske system, to kommunestyrer som eier og forvalter kommunale selskaper, plikter og mål, også smeltes sammen.

Suverenitet

I prosessen har dagens to kommunestyrer suverenitet til å gjøre som de vil, men må forelegge enkelte langsiktige planer for fellesnemnda for den nye kommunen.

- Etter mitt syn må vi samarbeide enda tettere. Det er bare 624 dager fra nå til 1. januar 2020. De dagene går fort. Kommunestyrene har suverenitet i dag. Den kan man benytte til å beslutte å samarbeide mer og mer. Det tror jeg innbyggerne er tjent med. Jeg tror det blir feil å kjøre egne løp, sier Ring.

- Den nye kommunen trenger folk, ikke bare bygg i betong. Investeringer man gjør i dag arver den nye kommunen. Om vi har nye bygg i den ene delen av kommunen og gamle bygg i den andre, gir det seg litt selv om man diskuterer strukturendring eller nedleggelser. Vi må se hele den fremtidige kommunen under ett, mener opposisjonsleder i Bjugn, Einar Aaland (H).

- Diskusjon er sunt. Vi kan ha en diskusjon om skole, eller helse i fellesnemnda. Jeg tror det vil være viktig å ta tak i temaer nå, sier Roy Hoøen.