Konferansen, som har fått betegnelsen «Hva er det vi ikke forstår?», skal holdes 7. april i forsamlingslokalet Haugen i Osen.

– Et aldri så lite kommuneopprør

– Vi som jobber med dette har fått mye informasjon, men jeg synes vi har fått veldig mye presentert av glanssida. Det vi er ute etter å få på bordet, er reelle konsekvenser av sammenslåinger, framholder Jørn Nordmeland.

– Det er kjent at Osen kommunestyre i første rekke vil at Osen kommune skal bestå som i dag. Kjenner du til flere småkommuner som også føler på at de fortsattvil ha det som de har det?

– Det er småkommuner som stiller seg positive til sammenslåing, men også mange som er skeptiske. Vi kan snakke om et aldri så lite kommuneopprør. Jeg er opptatt av at det ikke er størrelsen i antall innbyggere som bør være avgjørende for om man skal slå seg sammen, men de geografiske forutsetningene. Hva skjer med oss små samfunn i utkantene om vi nesten tvinges til å slå oss sammen med andre - hva blir konsekvensene? Det er dette vi ønsker å få svar på, sier Jørn Nordmeland.

UC Berkeley

Stortingsrepresentantene Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fra Hedmark og Andre N. Skjelstad (V) fra Nord-Trøndelag, som har ulike oppfatninger av saken, skal innlede konferansen i Osen.

Fagmiljøet vil bli representert med professor Morten Øgård ved Universitetet i Agder/UC Berkeley og professor Reidar Almås ved Senter for bygdeforskning.

For å få med brukerperspektivet har man fått ordfører Per Helge Johansen i øykommunen Leka og «fotsoldat» Kjell Petter Hestmo fra Osen til å beskrive denne siden.

Blir mange

– Vi har hatt stor respons siden vi sendte ut invitasjonen. Nå har jeg ikke oversikt over hvor mange som kommer, men det blir mange.

– Hvor mange har dere plass til?

– Det er 200 stolplasser i Haugen, og skulle det bli behov for enda flere så får vi se etter en løsning på det, sier Jørn Nordmeland.