- Jeg føler at politikerne allerede har tatt ei beslutning. Dette er ei overkjøring av folket. Slike møter tjener ingen ting, slo Vidar Rostad fast.

Rostad var blant de rundt 20 bjugningene som deltok på innbyggerdialogen i Bjugn kulturhus onsdag kveld, der temaet var sammenslåing med Åfjord og Roan.

Tre av fire møter

Denne formen for innbyggerinvolvering ble foretrukket framfor folkeavstemming av kommunestyret forrige uke, og møtet i Botngård var det tredje av totalt fem møter.

Innbyggerdialogen skiller seg fra det mer brukte folkemøtet ved at det legges mer vekt på nettopp dialog mellom politiker og innbygger. Bjugningene kunne stikke innom møtet med sine spørsmål og synspunkter.

I tillegg til innbyggerdialog har kommunen også sendt ut et informasjonshefte om sammenslåingsprosessen, samt at det skal gjennomføres en innbyggerundersøkelse.

Engasjert debatt

Så langt har oppslutningen om dialogmøtene vært relativt laber, med ni deltakere i Lysøysund og fire deltakere i Vallersund. I Botngård syntes interessen imidlertid å være noe større, og det ble etter hvert en svært engasjert debatt.

Blant de viktigste stridsspørsmålene under møtet var intensjonsavtalen mellom partene, kommuneøkonomi etter reformen, framtida til de to videregående skolene Åfjord og Fosen og innbyggernes involvering i prosessen.

- Begriper ikke

Imidlertid ble det mest debatt rundt hva som gikk galt under sammenslåingsforsøkene med Ørland. Flere av deltakerne ytret ønske om at ordfører Ogne Undertun (Ap) burde ta opp tråden med ørlendingene igjen.

- Det er så naturlig for oss å høre til Ørland. Jeg begriper ikke hva som har ført oss nordover, sa en av de frammøtte.

Mange pekte på at sammenslåing med Ørland var det mest naturlige alternativet, både med utgangspunkt i geografi og felles bo- og arbeidsmarked.

Ønsker Ørland

Også Ap-politiker Lene Kotte, som var blant de tre i kommunestyret som ønsket folkeavstemming, mente at Ørland er å foretrekke framfor Åfjord og Roan.

- Jeg føler jeg har stått alene som politiker i denne saken. Jeg mener fortsatt at Ørland og Bjugn bør slås sammen, det er kun plassering av kommunesenteret som har hindret oss tidligere. Hvis vi hadde summet oss litt tror jeg vi hadde funnet gode løsninger på det, sa Kotte og kalte informasjonsheftet til husstandene i kommunen for en «salgsbrosjyre».

- Helt absurd

Ordfører Ogne Undertun (Ap) la imidlertid ikke skjul på at han anser sammenslåing med Ørland som et lukket kapittel.

- De har sagt nei, og vedtatt at de skal stå alene. Hva vil dere at jeg skal gjøre? Dere sitter og ønsketenker for noe det ikke finnes mulighet for, sa Undertun under møtet.

- Det blir helt absurd, sa ordføreren, som i stedet vektla utsikter til en langt bedre kommuneøkonomi som et godt argument for å slå seg sammen med Åfjord og Roan.

Savner argumenter mot

Selv om det kunne virke som at flesteparten av innbyggerne som hadde møtt opp så seg bedre tjent med en sammenslåing med Ørland, var det likevel noen som var positive til sammenslåing nordover.

- Jeg savner gode argumenter for at vi ikke skal slå oss sammen med Åfjord og Roan i denne debatten. Hva er problemet? Det er taktisk lurt å gjøre det, sa en av de frammøtte.

Hvordan synspunktene fra innbyggerdialogene skal «benyttes» før kommunestyrepolitikerne skal behandle et endelig vedtak om sammenslåing senere i desember er uvisst, men Høyre-politiker Einar Aaland ga signaler på at han ville være lydhør.

- Jeg har gjort meg opp en mening, men det betyr ikke at den ikke kan endres, sa Aaland.

Torsdag blir det avholdt dialogmøte i Ervika.