Siden 1997 har alle som skyller, bretter og stapper drikkekartonger og samtidig skriver på kartongkubbene deltatt i Returkartonglotteriet, som administreres av Grønt Punkt Norge. Hvert år trekkes det ut hele 124 vinnere som deler en pott på 1,6 millioner kroner. Denne gangen var det Andreas E. Martinsen fra Leksvik som vant 10 000 kroner. Det opplyser Innherred Renovasjon i ei pressemelding.

Bruker over 600 millioner drikkekartonger i året

Det var blant kartongene samlet inn av Innherred Renovasjon den heldige vinneren ble trukket ut. Selskapet er ansvarlig for renovasjonsordningen i blant annet Leksvik kommune, og er glade for å være med på å belønne flinke kildesortere.

- Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen, sier kommunikasjonsrådgiver hos Innherred Renovasjon Øyfrid S. Knudsen

Velfortjent gevinst

Innherred Renovasjon hadde gleden av å overrekke diplom og gevinst til Andreas E. Martinsen denne uka. Den glade vinner var hjemme i pappaperm med datteren Klara på 7 måneder. Andreas forteller at han og kona bretter all drikkekartong og skriver navn på jevnlig.

– Det har blitt sånn at jeg skriver konas navn på de jeg bretter, så skriver hun mitt navn på de som hun bretter, smiler han. Dermed var vel kona Kristina Hovstein Kruken den egentlige vinneren denne gangen, men gevinsten skal de uansett dele.

– Vi holder på med en del oppussing på huset, så dette kommer godt med, forteller Andreas.

Familien, som i tillegg til de tre også består av datteren Ingrid på 2 ½ år, er av det miljøbevisste slaget og sorterer så mye de kan av avfallet sitt. Brettingen av drikkekartong er også motivert av miljøgevinsten mer enn selve konkurransen.

–Vi trodde jo egentlig ikke på at vi noen gang skulle vinne, sier Andreas.

– Men det går med rundt 8 melkekartonger i uka, så i det lange løp har vi jo hatt en del sjanser, sier han.

- Det var ekstra gøy å dele ut en gevinst i Leksvik, vi har ikke funnet så mange kartonger med navn på derfra, sier Øyfrid S. Knudsen hos Innherred Renovasjon.

- Og flott at det går til en miljøengasjert småbarnsfamilie, dette hadde de fortjent, avslutter hun.

Miljøet en vinner

Nytt fra 2017 er at man også kan delta i lotteriet med enkeltkartonger.

- Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når folk skyller, bretter, og leverer inn kartonger, forteller Gunnar Moen som er ansvarlig for Returkartonglotteriet i Grønt Punkt Norge.

Grønt Punkt Norge sikrer og administrerer finansieringen av returordninger for drikkekartong. Gjenvinning av drikkekartong også er med på å senke avgiften som er lagt på drikkevareemballasje, noe som i praksis betyr at prisen blir lavere for forbrukeren. Men det aller viktigste er naturligvis å gjenvinne for miljøets skyld.

– Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg, for eksempel som pizzakartong, sier Moen.