Tidligere i juli forsvant katten Nero (1) fra matmor Ilse Jose Westra og matfar Torstein Hagen Johnsen i Bjugn. Etter som dagene gikk fryktet de det verste, men Ilse ga ikke opp håpet om å finne katten i live. Hver kveld gikk hun rundt i områdene Klakken og Botngård for å se etter han.

To uker på rømmen

Da Nero hadde vært borte i to uker gikk Ilse en kveldstur i håp om å finne katten.

– Samboeren min hadde gitt opp håpet, men ikke jeg. Samboeren min tenkte kanskje at han var blitt tatt av rev eller ørn eller noe. Men jeg bare følte at han var i live, forteller hun.

Denne kvelden, ikke langt fra innkjørselen til Klakkenveien, hørte Ilse plutselig en mjauelyd. Hun fulgte lyden, og fant ut at det kom fra et kumlokk.

Ekko

Kumlokket ligger cirka 200 meter fra boligen deres.

– Jeg gikk bevisst for å lete etter ham på kveldstid, da det er mindre trafikk og støy. Da han mjauet nede fra kumlokket ble det ekko slik at jeg hørte det ganske godt.

Da hun nærmet seg kumlokket ble Nero redd og gjemte seg, forteller Ilse. Da visste hun råd.

– Han var veldig skremt og virket desorientert. Da ringte jeg samboeren min og fikk han til å komme ned med noe fisk. Det tok kanskje en halvtime før han kom fram, og da sprettet vi opp kumlokket og fikk hentet han opp, forteller hun.

Nero trygt plassert på fanget til matfar etter redningsaksjonen. Foto: Ilse José Westra

Lettet katteeier

Ifølge Ilse var Nero litt desorientert og tynn da han endelig ble gjenforent med matmor og matfar, men ellers i fin form.

– Jeg var utrolig lettet. Vi hadde flaks, sier hun.

Hun mistenker at Nero kan ha fulgt etter en mus i en av åpningene, og deretter gått seg vill.

– Men nøyaktig hvordan han har kommet seg inn, det vet vi ikke. Han kan jo ikke fortelle det selv, sier hun lattermildt.

Hjemmekjær

Nå har Nero fått opp vekta igjen, og Ilse forteller at katten også har blitt mer hjemmekjær etter det lille eventyret han hadde i sommer.

– Ja, han kommer med en gang vi roper på han nå. Han har tydeligvis lært seg å ta mus ute i det fri også, for han drar med mus inn i huset hele tiden, ler hun.