Bak initiativet Fosen Ekstra står Roger Trøen, Olav Leirvik, Trond Drætvik og Torfinn Amundsen. Amundsen har selv erfaring fra Akademi Vest i Vesterålen, der han har vært trener.

- Et ekstratilbud

Fosen Ekstra (FE) er et tiltak for de som er ivrige og ønsker å trene mer enn det de blir gitt anledning til i egen klubb, forklarer han.

- Det er viktig for oss å presisere at vi ikke ønsker å være til hinder for klubbene på Fosen. FE startet som et utvidet tiltak for 2002-spillerne, som en forlengelse av kretsens BDO-tiltak. Er etter hvert blitt 15-16år gamle og vi ser at tiltaket for denne gruppen kanskje går mot slutten, sier Amundsen.

Han understreker at Fosen Ekstra er et non-profit tilbud, og håper at klubbene på Fosen ønsker å samarbeide. For å komme i gang, har FE fått støtte fra Sparebank1 Midt-Norge.

- I byene er det en flukt mellom klubbene, og kanskje er også klubbene på Fosen redde for det? Men vi ønsker kun å være et ekstratilbud, sier Amundsen.

Intensjonen er å starte opp ekstrasamlinger med fotball på fredager i Fosenhallen, med plass til 24 spillere i aldersgruppene 2010, 2009, 2008, 2007 og 2006 som de yngste spillerne.

To typer fotball

- En av de første tingene jeg oppdaget da jeg kom til Fosen i 2014, var at det ikke var et utvidet sonetilbud. Vi mener det er for lite, forteller han.

- Jeg vet at det skal 10 000 timer til for å bli en god fotballspiller. Egeninnsatsen må være enorm, og til vanlig får kanskje ungene trening én gang i uka. En sjuåring bør trene minimum tre ganger i uka hvis han eller hun vil bli en god fotballspiller, sier Amundsen.

Det finnes to typer fotball; et sosialt breddetilbud for de som ønsker å trene litt sammen med kameratene sine, og så er det ei lita gruppe med noen få som ønsker å ta det enda noen steg videre, ifølge Amundsen.

Det er nettopp disse tilbudet er tiltenkt. Etter oppstarten har Fosen Ekstra fått flere spørsmål fra klubber på Fosen om forsikring av ungene, og noen har vært bekymret for at forsikringen ikke dekker ungenes deltakelse i FE.

- Vi har egne forsikringer, så til alle som er redde for det så kan vi betrygge med at vi har eget organisasjonsnummer og har alt på det tørre. Ungene skal være forsikret, og foreldre kan stole på at ungene er trygge på Fosen Ekstra sine samlinger.

I tillegg er det tegnet egne ekstraforsikringer for fotballcampene FE arrangerer i høst-og vinterferien.

Fra Liverpool

I vinterferien arrangerer Fosen Ekstra fotballcamp, i likhet med den de allerede har hatt i høstferien. Engelske trenere fra Liverpool deltok på høstcampen i Fosenhallen, og vil også være tilstede under campen som finner sted i Vanvikhallen i vinterferien.

- Jeg ble kjent med en engelsk talentspeider, Ian Thompson i 2012, og det er gjennom ham at vi klarer å få disse trenerne opp til Fosen. De har bred erfaring fra klubben Bury, og på ei uke får ungene ei rolig form for trening med to og ei halv time hver dag. Samtidig får de et lite innblikk i hvordan det er å være profesjonelle utøvere, forteller Amundsen.

- Et annet treffpunkt

Forskning nede på kontinentet sier at det har stor hensikt at ungene spiller med vektbaserte baller, noe det også vil bli fokusert på under samlingene, opplyser Amundsen.

- Det blir et annet treffpunkt når ungene får spille med 5er-baller. Vi blir å bruke disse under treningene. Barne-og ungdomsspillere i Europa har brukt disse lenge, og nå kommer de også for fullt her i Norge, spår Amundsen.