- Det henger litt sammen med Fosenmat-satsingen, vi har hele tiden hatt en plan om kjøttforedling, sier Bjørn Erik Vangen.

Sammen med kokk/slakter Stig Bjørnar Mandal og kornprodusent Ole Johan Lindgaard har han startet Fosenmat, som har som mål å sette Fosen på matkartet med lokalprodusert mat.

- Vi er litt over gjennomsnittet interessert i kjøttforedling, produksjon av pålegg og pølser. Så da denne annonsen på pølsemakerutstyr dukket opp, måtte vi dra inn for å se. Da vi kom dit, sto Alf og lagde pølser. Han forklarte at han måtte kvitte seg med utstyret nå, eller så kom han aldri til å gjøre det, forklarer Bjørn.

Det var Trønder-Avisa som først omtalte saken.

- Hemmelig oppskrift

Alf Einar Johnsen var i gang med å lage Skognmorr-pølse da delegasjonen fra Fosen kom. Mange har villet kjøpe oppskrifta hans, men den har Alf nektet å gi fra seg.

- Han sa at den fikk ingen, oppskriften var hans og den var hemmelig. Så ble vi gående og snakke litt fag, og vi fortalte han om satsingen vår og det vi står for. Etter hvert så sa Alf at oppskriften, den blir nok med til Rissa sammen med utstyret, forteller Vangen.

Da de skulle hente utstyret, var det en vemodig mann som møtte dem.

- Det er klart at dette var en tung dag, det er jo livsverket hans. Men han hjalp til med å få utstyret ut, og fortalte at fortsatt så skulle han på flere martnaer, han hadde en god del ferdigproduserte varer som skal ut. Det var godt for oss å høre på noen som har en sånn arbeidsmoral, vi håper at vi får tatt med oss litt av den. En herlig fyr, sier Bjørn Erik.

- Mangler bare et lokale

Det eneste som mangler nå er et egnet lokale, forklarer kokken. Fosenmat har fått flere tilbud fra utleiere, men har enda ikke klart å bestemme seg for noe. Til helga skal gjengen være med på åpning av Mathallen i Trondheim,

- Vi må jo få landet en leieavtale, vi har interessenter både på og utenfor Fosen. Til helga tar vi med oss melet til åpning av Mathallen i Trondheim, der vi er invitert til fest på fredag før åpning på lørdag. Der vil vi jo treffe flere matidioter som oss selv, sier Vangen.

Målet er at de finner en plass i Rissa, og det er bare lokalet som mangler før gutta er klare til å begynne å produsere.

- Vi håper å finne oss en plass på Fosen, mest sannsynlig i Rissa da Ole Johan er gårdbruker og jeg og Stig Bjørnar fortsatt jobber på folkehøgskolen. På sikt har vi en pølsemaker som skal gå inn i produksjon, og etter hvert vil vi nok bli en tre-fire årsverk. Nå er det bare å få landet et lokale så er vi startklare, opplyser Bjørn.