Lucky Luke trakk angivelig revolveren raskere enn sin egen skygge. Bakøy Sunde er muligens ikke fullt så rask, men han er utvilsomt en av Norges raskeste skyttere. Det har han bevist flere ganger. Både i 2015 og 2016 kom han seg gjennom nåløyet og fikk skyte i stangfinalen på Landsskytterstevnet. Ingen andre fosninger har klart den bragden.

- Er du like rask når du gjør andre ting enn skyting?

- Det varierer. Det kommer an på, røper Bakøy Sunde.

Innledende

I stangskyting er det om å gjøre og treffe på flest mulig skudd i løpet av 2 X 25 sekunder. I den ene omgangen skyter skytterne på figurer på 140 meters hold, mens de i den andre skyter på 240 meters hold. Bakøy Sunde forteller at han som regel skyter 16 skudd i løpet av én omgang. Da bytter han magasin to ganger. I løpet av begge omgangene skyter han rundt 32 skudd.

- Dersom alt flyter, skyter jeg 16 skudd i hver omgang. Om det går litt dårlig på langholdet, kan det være at jeg bremser opp litt og skyter noen færre skudd for å være mer sikker på å treffe. Da kan det bli 14 skudd, forklarer han.

Det er søndag han skal i ilden på innledende skyting på stang under Landsskytterstevnet på Stjørdal. Finalen går av stabelen i slutten av neste uke.

- Grensa bruker å gå på rundt 25 treff. Om man klarer 25, er man som regel med i finalen, forteller Bakøy Sunde.

Bare 16 skyttere får gleden av å skyte i finalen som sendes direkte på NRK. Både i 2015 og 2016 kom rissværingen gjennom nåløyet, mens finaleplassen glapp i fjor. I 2016 ble det hele 27 treff på 32 skudd på innledende. I finalen kom Bakøy Sunde på 11. plass.

Små marginer

Rissværingen er i bilen på vei til norgescupstevne når Fosna-Folket ringer torsdag. Per i går lå han på 5. plass sammenlagt i grenen stang i norgescupen.

- Jeg håper jeg klarer å berge 5. plassen sammenlagt når norgescupen blir avgjort denne uka, sier Bakøy Sunde.

I norgescupen konkurrerer rissværingen med de aller beste i landet. I og med at Bakøy Sunde holder 5. plassen sammenlagt der, har han nivået inne til å være med og kjempe om en finaleplass på Landsskytterstevnet. Men der er det mye som skal klaffe. Skytterne har bare én mulighet én gang i året. Søndag må alt sitte for Bakøy Sunde.

- Det er opp til meg selv, og jeg vet jeg kan klare det. Det er imidlertid mye som spiller inn. Værforhold som vind og regn kan være avgjørende. Dersom det regner, kan det bli glatt og det blir lett å få litt feil ladegrep. Ett lite feilskjær er nok til å tape mye. Jeg må ha flaks og ha dagen. I fjor høljregnet det. Da var det ikke min dag. Jeg var vel en fire-fem treff unna finaleplass. Det er sånt som skjer.

Bakøy Sunde etter innledende skyting i stang på Landsskytterstevnet i 2016. Den gang ble det finaleplass. Foto: Arkiv

- Litt flåsete sagt må du ha stang inn?

- Du kan si det sånn, svarer rissværingen.

- Hvilke egenskaper må man ha for å bli god i stangskyting?

- Man må i hvert fall ha fullt fokus på det man holder på med. Det går ikke an å tenke på noe annet mens det pågår. Jeg kan for eksempel ikke følge med på hvor mye tid som er igjen. For en fem, seks år siden trente jeg mye på dette, og det har jeg igjen for nå. Jeg vet at alt går på automatikk. Det gjelder å ha fokus, forklarer Bakøy Sunde.

- Vanvittig mye show

Rissværingen legger ikke skjul på at han føler på presset når han skyter på Landsskytterstevnet.

- Jeg har følt på det noen ganger.

- Hvor skuffet blir du om du ikke lykkes i år?

- Jeg blir selvfølgelig skuffet der og da, men det går jo selvfølgelig over. Jeg må nok gå noen timer for meg selv før det går over om jeg ikke lykkes på søndag, men så er det jo heller ingen krise.

- Lader du opp på noen spesiell måte før stangskytingen?

- Jeg prøver å ha det mest mulig normalt. Jeg forsøker å tenke at det er et helt vanlig stevne, og ikke Landsskytterstevnet, men det er vanskelig det og.

- Så ringer lokalavisa og hauser opp stemningen bare enda mer?

- Det går vel greit det da.

- Hvor lyst har du til å skyte stangfinale igjen?

- Det har jeg veldig lyst til. Den følelsen når man har gått videre til finalen, den kan nesten ikke beskrives. Det er et skikkelig adrenalinkick å være med i finalen. Det er så vanvittig mye show rundt det. De finalene jeg har vært med i, kommer jeg aldri til å glemme, påpeker Bakøy Sunde.

En rekke Fosen-skyttere skal i aksjon under Landsskytterstevnet som starter i helga. Det kanskje aller gjeveste er å skyte seg inn på det såkalte kongelaget på baneskytingen. I fjor var Rissa-trioen Tore Veie, Tore Byberg, Espen By Dyrendahl nær å komme med på kongelaget.