- Det er et nesten håpløst tidsskjema, svarer Roan-ordfører Einar Eian (H) på spørsmål fra Fosna-Folket.

Kanskje ny utsettelse

Den egentlige fristen for å gjøre vedtak om sammenslåing var 1. juli i år. Kommuner som ikke var helt ferdige med prosessen, fikk imidlertid utsettelse ut året.

- Nå har jeg hørt at det åpnes for en utsettelse til ut januar for Åfjord. Jeg vil tro det gjelder oss også, sier Eian.

Frierferd

Kommunereformen på Fosen begynner å bli en noe innfløkt affære. Rissa og Leksvik skal bli Indre Fosen kommune fra nyttår 2018. Ellers er det meste uklart. Bjugn og Ørland hadde en intensjonsavtale om å slå seg sammen, men i folkeavstemningen i mai i år sa ørlendingene nei. Da vendte Bjugn seg mot Åfjord. Men Åfjord var da allerede godt på vei med en sammenslåing med Roan. For i folkeavstemningen i mai sa roansbyggen ja til ekteskap med Åfjord.

Spørsmål til Fylkesmannen

Både Åfjord og Roan har vedtak på å slå seg sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Da Bjugn ville være med i Åfjord-Roan-sammenslåingen, stilte Åfjord-politikerne seg positive. Roan kommunestyre har imidlertid to ganger sagt nei til å innlede samtaler med Bjugn. Onsdag denne uka skulle politikerne i Roan behandle Bjugns frieri for tredje gang. I forkant av møtet sendte Fylkesmannen i Sør-Trøndelag et brev til Roan der det nærmest ble truet med tvangssammenslåing dersom Roan nå ikke innledet samtaler med Åfjord og Bjugn.

- Vi hadde i forkant av onsdagens kommunestyremøte spurt om Fylkesmannen kunne være til stede i møtet. Da Fylkesmannen ikke hadde anledning denne gang, kom det forslag om å utsette saken. Neste torsdag møter Fylkesmannen i Roan kommunestyre, sier ordfører Eian.

Vil ha folkeavstemning

- Hvorfor vil dere ha Fylkesmannen til stede i kommunestyret?

- Det er en god del representanter som ønsker å stille spørsmål rundt brevet som Fylkesmannen sendte til Roan. Det nytter ikke å sitte i et møte og anta ting. Da er det bedre å ha Fylkesmannen til stede så man kan spørre og få svar direkte, svarer Eian.

Til tross for at Roan kommunestyre har sagt nei til Bjugn to ganger, er ordføreren noe usikker på hvordan utfallet blir når politikerne skal behandle saken for tredje gang.

- Det ligger litt på vippen. Jeg tør ikke å spå utfallet, sier han.

Dersom Roan-politikerne skulle si ja denne gang, mener Eian at innbyggerne i Roan må få si sin mening om en sammenslåing av Roan, Åfjord og Bjugn.

- I mai sa innbyggerne kun ja til Åfjord. Det ville være å gå for langt om vi ikke skulle høre folket angående en sammenslåing med både Åfjord og Bjugn, sier ordføreren.