Navn: Ola EianBosted: Nesodden, oppvokst i Roan og OsenAlder: Blir 25 år i årSivilstand: ForlovetYrke: Talsmann for Grønn Ungdom

– Hva opptar deg mest for tida?

– Jeg legger planer for sommerferien, da jeg både skal heim til Osenhælja og Fiskefestivalen på Bessaker. På Bessaker har jeg sagt ja til å åpne og si noen ord i forbindelse med utstillinga som tar for seg plastproblematikken.

– Hvorfor bor du der du bor?

– Både på grunn av utdanning og jobben i Grønn Ungdom. Nesodden er så nært man kan komme Oslo, samtidig som man bor på landet. Tre ulver ble nylig sett i skogen her, så dette er langt fra Oslogryta som ikke frister meg som bosted.

– Hva er din største idrettsprestasjon?

– Jeg hadde rekorden i motbakkeløpet «Mælanakken opp» i Åfjord for en del år tilbake. Rekorden er sikkert slått siden den gangen, men jeg har nå hatt den.

– Hvis du skulle fått reist en bauta eller minnesmerke over noen i heimbygda di, hvem ville det blitt?

– Siri Elgsjøen. Det er en person vi lærte mye om på skolen i Osen. Hun bodde sammen med mannen Henrik ved Elgsjøen hvor hun levde et hardt liv tett på naturen. Siri og Henrik fik ni barn, hvorav seks døde. Hun levde i en ikke så alt for fjern fortid, som det er viktig å minnes. Vi tar mye for gitt i dag, selv vokste jeg opp med smarttelefoner.

– Dersom du kunne bedt hvilken som helst person fra verdenshistorien hjem til deg på en middag og en dyp samtale. Hvem ville du valgt?

– Elsa Kristina Laula Renberg. Hun som var en viktig foregangsperson i kampen for samenes rettigheter og drivkraften bak det første landsdekkende samemøtet som ble holdt i Trondheim i 1917. Urfolks rettigheter og eksistensgrunnlag er et felt som opptar meg.

– Hva er den perfekte dagen på Fosen for deg?

– Da er en fin sommerdag og jeg tar en tur opp i fjellet. Det er såpass til vind at knott og mygg holder seg på avstand, og så avslutter jeg dagen nede ved sjøen med et bad der.

– Hva ville du ha endret på hvis du fikk være redaktør i Fosna-Folket for én dag?

– Da ville jeg opprettet en spalte med vignetten «Dagens ungdomsstemme», hvor unge kunne fått komme med hva som opptar dem.

– Hva er det beste som har skjedd i livet ditt?

– Det som betyr mye for meg, er den tilhørigheten jeg har til Nord-Fosen og familien der. Etter å ha bodd et halvt år i utlandet og nå i Akershus, kjenner jeg på hvor viktig det er å ha den forankringen jeg har.

– Når tok du sist et utendørs bad?

– Jeg liker å bade i sjøen. Siste bad var ved på Hellviktangen på Nesodden for 14 dager siden. Da var det over 20 grader celsius i vannet, så det var bare herlig.

– Hvordan møtte du din partner?

– Første gangen jeg så henne var da hun holdt en tale under landsmøtet til Grønn Ungdom. Det viste seg at også hun studerte ved NMBU, og så ble jeg mer kjent med henne.

– Hva skal til for å sjarmere deg?

– Evnen til å vise omsorg for andre. Humor er viktig, i tillegg til at man bør ha et noenlunde sammenfallende verdensbilde.