Brødrene Richard og Trond Leikvang kjøpte restauranten og utleievirksomheten Ankeret Brygge i Lysøysund i Bjugn tilbake i 2015. Ankeret ble den gang lagt ut på tvangssalg, og duoen betalte to millioner kroner.

«For gæli»

Selv om flere før dem hadde forsøkt å drive lønnsomt uten å lykkes, hadde verken Richard eller Trond en konkret plan eller visjon for stedet da de tok over.

– Trond mente at det var «for gæli» å ikke kjøpe det når det var så billig. Vi er spontane av oss, sier Richard Leikvang lattermildt, og legger ikke skjul på at det ble en bratt læringskurve.

De to har nemlig flere jern i ilden sammen, gjennom eiendomsselskapet Ritro DA. Ankeret Brygge skulle bli – og er fortsatt – en jobb etter jobben.

Positive tall

Med god hjelp av Richards kone, Torill Leikvang, har de imidlertid klart å snu de røde tallene som har hjemsøkt Ankeret. I 2017 omsatte selskapet for 3,3 millioner kroner, og hadde et overskudd på 400.000 kroner.

– Det er en tøff bransje, men hvis man vil så går det an å få det til. Man må legge sjela si i det, sier Leikvang.

De har hatt en 40 prosent økning på overnattinger i de totalt 15 rorbuene som leies ut.

Richard Leikvang og co. har klart å snu de røde tallene. Foto: Ina Marie Haugen

Restaurantdrift

– Det er utleievirksomheten som er bærebjelken i konseptet vårt, og der har vi sett en voldsom økning, sier Leikvang.

Ifølge Leikvang har også restauranten vært godt besøkt i sommer.

– Klart det er en sesongbetont geskjeft, så der tar vi løpende vurderinger når det gjelder åpningstid. Men har vi åpent så kommer det stort sett folk. Vi får bra støtte lokalt, sier han.

Satser videre

Nå som regnskapet viser positive tall, ønsker brødrene å satse videre på Ankeret Brygge. De ønsker å sikte seg inn mot mer luksusturisme.

– Slik det er i dag er først og fremst russere, briter, tyskere og tsjekkere som besøker oss. I det siste har vi registrert at det kommer stadig flere i denne gruppen som ønsker en mer eksklusiv opplevelse, forteller Leikvang.

Ankeret Brygge markedsfører seg allerede hos en rekke turoperatører og reiseselskaper i Baltikum og Tyskland.

Privatfly og taxi til Bjugn

– Dette er et marked som vi ikke imøtekommer i tilstrekkelig grad i dag. Nærheten til flyplass og den geografiske plasseringa vår gjør at folk kan komme seg hit enkelt.

Allerede er folk villige til å reise langt for å oppleve idyllen i Lysøysund. Nylig hadde Ankeret besøk av turister som hadde flydd i privatfly fra Tsjekkia til Værnes, tatt taxi derfra til Lysøysund, leid båt og hygget seg i flere dager.

Gjestene var åpenbart fornøyde med besøket, for en av de ansatte ved restauranten fikk utrolige 6000 kroner i tips før de dro.

Dette gamle lagerbygget skal forvandles til flunkende nye rorbuer. Foto: Ina Marie Haugen

Spennende marked

– Dette er gjester som ønsker å få dekket sine behov fra ankomst til avreise. Det blir et helt annet konsept enn det vi tilbyr fra før, men det er ingen tvil om at det er et marked for mer eksklusiv fisketurisme.

I forsøket på å lokke til seg flere luksusturister planlegger brødrene å gjøre om lagerbygget Nothenget, som ligger like nedenfor restauranten, til nye og romslige rorbuer.

De har allerede fått godkjent bruksendring til en ny rorbu, og planen er at rorbuene skal ha en stilig glassfasade ut mot sjøen.

«Speedfishing»

– I dag har vi overnattingsplass til 60 personer. Dersom planene våre går i boks vil antallet øke med ytterligere 25 overnattingsplasser, sier Leikvang.

Leikvang har i tillegg byttet ut ribbåten som han tidligere tok med gjester ut i, til fordel for fartsmonsteret «Stealth Cat» på 40 fot.

– Det finnes kun tre av dem i Norge, og de andre to er det Forsvaret som har kjøpt. Den er bygd for ekstremfiske, eller såkalt «speedfishing».

Katamaranen Stealth Cat er 40 fot lang, og kan kjøre i opptil 60 knop. Foto: Ina Marie Haugen

Ut på storhavet

Katamaranen kan ifølge Leikvang komme opp i 60 knop, og frakte gjester langt ut på storhavet for å fiske.

– Vi har også bestilt høyteknologisk navigasjonsutstyr som vil gjøre det mulig å oppdage enkeltfisk ned til 500 meters dyp.

Foreløpig står doningen trygt plassert ved havna i Lysøysund, men Leikvang håper de kan åpne for å ta med gjester ut i kjøretøyet allerede til høsten.

– Jeg tror det kommer til å slå an, sier han.

Volum fra «vanlige» turister

Leikvang understreker at den nye satsingen deres skal kombineres med den «vanlige» virksomheten de har i dag.

– Det er der volumet ligger. Dette er noe vi vil utforske mer, sier han.

Nå i sommer er nesten samtlige rorbuer fullbooket, og mange av disse benytter også anledningen til å leie seg båt.

– Sesongen startet så smått i april, men med fullt trøkk fra juni og til august. Så blir det roligere utover høsten.

Rorbuene ved Ankeret er nesten fullbooket i sommermånedene, forteller Leikvang. Foto: Ina Marie Haugen