Ved verkstedet ved SAVA i Bjugn er det full rulle i disse dager. Den kommunalt eide bedriften, som har som oppgave å gi tilrettelagt arbeid og opplæring, har nemlig begitt seg ut i biebransjen.

Bunnbrett og rammer

På et knapt halvår har de ansatte, under kyndig ledelse av arbeidslederne Jon Pettersen og Trude Søtvik Lysø, produsert over tusen bunnbrett og rammer til birøkting.

– Jeg startet med bier selv for ikke så lenge siden, og fikk en ide om at vi kanskje kunne produsert noe småtteri. Kort tid etter tok jeg kontakt med Finnskoghonning, en familiebedrift som selger utstyr til birøkting, forteller Jon Pettersen.

Finnskoghonning AS, en relativt stor aktør innen bimateriell, var svært interessert i hva Bjugn-bedriften kunne tilby. Rammene og bunnbrettene som lages på Sava selges dermed videre til birøktere over hele landet.

Her inne blir rammene til bunnbrettene behandlet. Foto: Ina Marie Haugen

Treverk og ståltråd

– Jeg synes det er dumt at vi skal kjøpe slikt fra utlandet når vi like gjerne kan lage det selv. Det er også positivt at rammene og bunnbrettene er laget av tre i stedet for plastikk. Det er mer miljøvennlig, sier Pettersen.

Rammene som lages på Sava består av treverk og ståltråd. Hos kjøper fylles brettene ved smeltet voks for å kunne «hjelpe» biene i gang med prosessen.

Selv om det kanskje kan høres enkelt ut, krever jobben både nøyaktighet og tid.

– Dette er fine arbeidsoppgaver til de som jobber her. Rammene og bunnbrettene krever flere ulike arbeidsoppgaver underveis, så arbeidet blir variert, sier Pettersen.

Arbeidsleder Jon Pettersen viser fram produktene. Foto: Ina Marie Haugen

– Mange prosesser

Han får støtte av Arve Høybakken, som er fast ansatt i bedriften.

– Det er kjempeartig å holde på med. Det er mange prosesser før rammene er ferdige, med ulike lengder og tykkelser. Det er spennende, sier Høybakken.

Foreløpig er har de løpende leveringer til Finnskoghonning AS, så hvor mange som skal produseres er uvisst. Verken Pettersen eller Søtvik Lysø legger skjul på at dette har vært en opptur for bedriften.

– Denne produksjonen er gull verdt for oss, sier Søtvik Lysø.

– I utgangspunktet tenkte vi kun å selge utstyret til folk i nærmiljøet. Så fikk vi på plass denne avtalen, og nå håper vi bare at vi får levere flere brett og rammer neste år, sier Pettersen.

Mer utstyr

Ifølge de to er det også snakk om at SAVA kan begynne å produsere annet bieutstyr på sikt.

– Bier og birøkting er i vinden, sier de.