Ved lunsjtider ble to elger observert ved vakta på Ørland hovedflystasjon. Det ble da gjort gjentatte forsøk på å jage elgene ut av basen, men til ingen nytte. Ved 15.30-tiden begynte vakthavende operasjonsoffiser Tore Sem å bli svært urolig.

– Det skulle lande et fly, så vi slo full alarm for å sørge for flysikkerheten til passasjerflyet som hadde planlagt innflygning 19.00.

Fosna-Folket ankommer leiren ved 18-tiden. Det hersker fullt kaos om hvor elgene er. Ingen vet hvor de er, og det skal lande et fly om kun én time.

– Dette er spenning i hverdagen, sier major Sem, som mener dette er langt mer spennende enn Hotell Cæsar.

18.05: Det er fremdeles panikk om hvor elgene befinner seg, men jeger Knut Håvard Paulsen rapporterer på walkietalkie at hunden «Tim» er på sporet av noe. Vi står nå ved nest ytterste perimeter på nordsiden av basen. – Vi har visuell på én av elgene, ropes det fra Paulsen over walkitalkien.

I samme sekund bykser en stor elgokse mot oss og snur seg like raskt og løper tilbake mot Paulsen.– Den var ti meter fra oss, sa Paulsen i etterkant av hendelsen.18.10: Elgoksen viser seg nok en gang fra der vi står. Denne gangen løper den alt den greier og ut porten (midterste bilde øverst i saken).

På dette tidspunkt hersker det tvil om hvorvidt begge elgene er ute av basen. Et nytt søk med hund iverksettes.

– Vi ser den andre elgen!

I forbindelse med elg-dramaet ble en hel rekruttskole tilkalt som forsterkning. I tillegg var rundt ti offiserer og brannkonstabler til stede for å bistå i elgjakta. Seks- og firehjulinger ble også benyttet aktivt.

18:30: Flere i letemannskapet begynner å ane at den andre elgen på en eller annen finurlig måte også har kommet seg ut fra basen. Tore Sem beslutter å dimittere rekruttene for kvelden.

– Vi er nok folk, og det er bare eventuelt én elg igjen, sa Sem.18.48: – Har visuell på elg nummer to, sies det høylytt over sambandet. Vi setter oss i kjøretøyene og kjører i full fart mot østsiden av basen.

– Vi lærte ikke om elgjakt på krigsskolen, ler major Sem.19.00: Vi får også innsyn på elgen (samtidig lander passasjerflyet fra sørsiden av basen). Den løper langs gjerdet og virker svært urolig. Elgen forsøker å hoppe over gjerdet, men ser ut til å trekke seg tilbake. Det virker som om den blir skremt av all piggtråden.– Får vi den ikke ut innen en halvtime må den skytes, sier en alvorlig Sem.Oppdrag fullført19.05: Nå ser vi at elgen gjør et kjempehopp og klarer å komme seg over gjerdet for egen maskin.– Det ble en stor suksess, forteller en meget glad Sem.

Han mener det var flott at elgene kom derfra i live.

– Vi får håpe at ingen elgjegere ser de to elgene våre under jakta, sier en spøkefull major Sem, som mener mannskapet hans gjorde en fremragende jobb.

Elg 2. FOTO: Magnus Okstad