Nå brukes ikke pærer så mye som tidligere og det har blitt færre og færre pæretrær i hagene rundt omkring. Jeg syns jo pærer er kjempegode og syns flest mulig bør bruke sjansen pærene oppe i treet gir, det er jo ikke noen vits i å la de råtne heller.

Pærer gir god vin, man kan hermetisere de og kaker laget på pærer istedenfor epler gir en helt annen sødme og fylde. Pærer er en av de eldste fruktene vi kjenner og har vært dyrket i over 3000 år, til Norge kom de i middelalderen og ble raskt veldig populær.

Man bør huske at epler og pærer ikke bør lagre sammen da epler skiller ut en kjemisk forbindelse kalt etylen som pærene ikke tåler.

Tarte tatin

Søstrene Tatin laget denne retten på slutten av 1800-tallet. Ved en feil la de butterdeigen oppå. Den skulle egentlig ligget under. Slik går i hvert fall legenden om hvordan denne desserten ble til. Vanligvis lages den med epler, men det fungerer med pærer også.

4 stk. faste pærer

100 gr. smør

2,5 dl. strøsukker

Saften av en halv sitron

½ ark fryst butterdeig

Sett ovnen på 225 grader. Skrell og del pærene i to før kjernen tas ut. Pensle ut smøret i en støpejernspanne, strø sukkeret over og legg pærene med den runde siden ned i stekepannen. Press sitronsaften over pærene. Kjevl ut butterdeigen og legg den oppå, press ned butterdeigkantene i stekepannen. Sett stekepannen på en middels varm plate. La det steke til sukkeret har smeltet og begynt å boble. Sett deretter stekepannen i ovnen i 10-15 minutter. Ta stekepannen ut av ovnen og la det avkjøles. Legg et stort fat over stekepannen og vend den over på fatet. Strø over melis like før servering og nyt med is eller krem.

Pære og ingefærkake

Dette er en friskere og mer eksotisk kake enn eplekaken den ligner på. Perfekt sammen med både is og frukter.

250 gr. smør

250 gr. melis

½ vaniljestang

250 gr. hvetemel

2 ts. bakepulver

4 store egg

1 lime

5 pærer

Sukker og revet ingefær

Rør melis og smør hvitt sammen med frøene fra vaniljestangen, bland i hvetemel, bakepulver og egg vekselvis bland inn sammen med en spiseskje limesaft. Ha røren i en godt smurt 26 cm. Form. Skrell og skjær pærene opp i båter, riv skallet av limen og bland det med revet ingefær og sukker. Trykk pærebåtene ned i røren og steik kaken ved 170 °C i 45 minutter.

Solbærkokte pærer

Disse pærene ser veldig delikate ut og smaker enda bedre. Jeg server de sammen med is men hvis man har litt mindre sukker og litt pepper i laken passer det veldig godt til vilt.

12 pærer

1 dl. rødvin

1 dl. appelsinjuice

1 dl. solbærsirup

1 l. vann

100 gr. sukker

1 vaniljestang

1 kanelstang

Skrell pærene slik at de er jevne og fine, pass på at stilken fortsatt er på. Kok opp alle ingrediensene og legg pærene i, la de trekke til de er møre.

Ta kjelen til side og la det trekke ferdig. Vær forsiktig slik at pærene ikke koker for lenge - det skal fortsatt være tyggemotstand uten at de skal være harde.

Jan Børge Harsvik

Illustrasjonsbilde: Wikipedia