De små skjermene med de digitale kartene er allerede et vanlig innslag i biler. Nå guider de stadig flere av oss rundt i naturen også.

– GPS er et fantastisk hjelpemiddel på fjellet og i skogen. At du til enhver tid får vite hvor du er i terrenget, er til uvurderlig hjelp, sier Espen Vikanes i Gresvig.

Gjennom butikkene til Intersport, Sportshuset og G-Sport er Gresvig en stor leverandør av GPS til jakt- og friluftsinteresserte her i landet.

– GPS-salget øker når høsten og jaktsesongen nærmer seg. Digital posisjonering i terrenget er snart en vanlig del av jaktutstyret, sier Vikanes.

Håndholdte GPS-er begynte å bli populære for tre-fire år siden, da de kom med kart med topografiske detaljer. Med et par enkle trykk legger du inn posisjonen til bilen du satte fra deg eller hytta du skal til, så viser GPS-en vei.

– De fleste modellene er også utstyrt med et tilbakesporingssystem som viser hvor du har beveget deg på det digitale kartet. Særlig folk som driver med småviltjakt, der du gjerne trasker hit og dit hele tida, har oppdaget hvor praktisk akkurat den funksjonen kan være, sier Vikanes.

GPS på jakthunden

Den teknologiske utviklingen har inntatt jaktlagene på flere felt. På nye jaktradioer kan alle prate med hverandre på likt. Det finnes også utstyr som gir jegeren beskjed om at hunden har tatt stand, det vil si at den har fått øye på, eller kjenner lukten av et bytte og står dørgende stille.

– Snart vil det også bli vanligere med GPS-peiling på bikkja. Det er et godt redskap. Jakthunder som har fått los på et dyr, kan være vanskelige å finne igjen, sier informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund, NJFF.

Elgjakten er i disse dager inne sin mest intense periode.

– Det er ennå ikke slik at alle jaktlag har en GPS, men om to-tre år vil det være helt vanlig. At teknologien kommer på mobiltelefoner er med på å gjøre GPS til en duppeditt for alle, sier Farstad.

FREMDELES KART: Selv om GPS gjør navigasjonen i terrenget mye enklere, anbefaler Gresvig og NJFF at kart og kompass fortsatt tas med i sekken. (Foto: Gresvig / Torgeir Haugaard)