De fleste ulykkene skjer på kveldstid fredag og lørdager. Lederen i Ørland - Bjugn utmarksråd, Jan Herbert Nygård henstiller alle sjåfører om å være svært oppmerksom i denne tida.

- Kjør forsiktig. Det kan skje alle. Det er spesielt i skumringstida påkjørslene skjer, sier han, og mener at den store helgetrafikken er forklaringen på de mange ulykkene og peker blant annet på utfarten til fritidsboligene i regionen. Svært mange som har kjørt på Fosen-veiene i de siste ukene, har observert at vilt har krysset veien eller sett dyr i veikanten.

- Det er nok en del som har vært borti påkjørsler som ikke har meldt fra også, utmarksrådlederen.

Det er spesielt rådyr som har vært utsatt for påkjørsler. Av de ti ulykkene de siste fire - fem dagene har det dreid seg om åtte rådyr, en elg og en hjort. Åtte av dyrene er ikke funnet i søkene, noe som betyr at mange av dem er skadet ute i naturen. Bare et av dyrene har dødd på ulykkesstedet. Dette betyr at Ørland - Bjugn ettersøksring har hatt det svært så hektisk, ikke bare de siste dagene, men i hele oktober. Viltloggen på denne siden vitner om dette.

- Jeg vil takke de som har vært med på søk for en kjempejobb, sier Nygård. Han mener at årsaken til at rådyrbestanden har økt de siste årene, kan forklares med de milde vintrene. Rådyrene er sårbare vinterstid, men så lenge det er mildt overlever dyrene desto lettere.

Rådyrjakta pågår helt til lillejulaften.

- Jeg ber derfor jaktlagene om å forsøke å ta ned så mange rådyr som mulig, sier han, og påpeker at de gjerne kan søke kommunene om å få økt kvote. Utmarksrådet vil trolig anbefale kommunene å gi større rådyrkvoter i 2010. Elgstammen er akseptabel. I Ørland og Bjugn er det tatt ned 105 hjort og 153 elg denne høsten.

Nygård tok over vilttelefonen 30.oktober etter at skogbrukssjefen i Ørland og Bjugn, Edmar Bakøy, har betjent den selv i en tid. Nygård anmoder alle sjåførene som kommer ut for påkjørsler må merke ulykkesstedet før de forlater det.

- Bruk en plastikkpose eller annet du har for hånden, råder han. Nygård mener at jaktlagene innsats er samfunnsnyttig.

- Det sparer samfunnet for mye penger at det tas ned dyr; at naturen forvaltes på denne måten, sier han. Han minner for øvrig om vilttelefonnummeret i Ørland og Bjugn som er 414 54747, og råder folk som ferdes mye veiene i disse to kommunene om å lagre dette nummeret på mobiltelefonen.

JAN HERBERT Nygård, lederen for Ørland - Bjugn Utmarksråd, har mange års erfaring fra ettersøksarbeid og som jeger.