På Terjes heimgård i Leksvik er melkekyrne forsvunnet, og elsyklene har nå tatt over lokalene.

- Fosen Elsykkel har eksistert i cirka fem år, og ble en stund drevet av min far. Det var først for et og et halvt år siden at det passet seg slik at jeg flyttet hjem igjen, sier Terje.

Terjes far drev tidligere melkeproduksjon på gården.

- Det passet egentlig godt med et bytte, siden jeg er allergisk, ler Terje.

Han forteller at mange synes el- sykkelen er et artig produkt, og at det selges stadig flere av dem.

- En bil nummer to

- Mange blir begeistret når de får prøvd, og vi selger en god del av dem. Leksvik må være den plassen i Norge med flest el-sykler, sier Lutdal.

Han opplyser at mange kjøper el- sykkel med piggdekk som en bil nummer to.

- Den er blitt et godt brukt transportmiddel, og mange har også med barna på slep.

Lutdal forklarer at i Leksvik er det etter hvert blitt svært populært med el-sykkel, og det er også blitt dannet en egen forening som ukentlig drar på turer sammen.

- Det startet med at min mor kjøpte en el-sykkel da hun fylte 60 år for en tid tilbake. Venninnene fikk prøve, og det resulterte i at både de og flere av ektemennene gikk til anskaffelse av el- sykler. Nå har de dannet en egen forening, med det artige navnet El’s angels, forteller Terje.

Det er litt sånn at når noen først har kjøpt en, så sprer trenden seg ofte via disse, tror Lutdal.

- Det er nok ikke like utbredt på resten av Fosen enda, men vi ser at det i de store byene stadig blir vanligere, sier Terje.

Mellom 5 og 11 mil

Det startet som et hjelpemiddel for de som var svakere, til et produkt som er mye brukt av også av litt yngre generasjoner. Land som Nederland og Danmark selger svært mange, opplyser Terje.

Terje forklarer at el- syklene som nå er på markedet har svært god rekkevidde.

- Etter europeisk regelverk skal maks motorstyrke være på 250 watt. Toppfarten skal være på 25 kilometer, da kuttes den automatisk. Dermed trenger man ikke førerkort, og rekkevidden på en god el- sykkel ligger nå på mellom fem og elleve mil på én lading, sier Terje.