Dette opplyser sokneprest Kristian Kjenes i forbindelse med at han ønsker en justert fiskeavtale for Prestelva i Åfjord. Etter fem år med «svart hav» ber han med glimt i øyet om endring i laksefiskeavtalen med kommunen. Anmodningen om forandring av ett avtalepunkt blir behandlet i kommunestyret i morgen.

Med fortid som prest og sjarkeier i Berlevåg, er Kjenes en habil kyst- og havfisker. Men elvefisket i Åfjord har hittil slått feil. I løpet av de fem årene siden avtalen trådte i kraft, har soknepresten fått kun en laks.

Presten har fiskerett i Prestelva som er en del av Norddalselva. Retten gjelder en dag per uke, og med ett snøre - i fiskesesongen.Selv om Kjenes verdsetter kvalitetstid ved elva like høyt som et fangstkvantum å sole seg i glansen av, falmer sjølbildet ved gjentatte tomhendte ørkenvandringer fra fisketurer. Nå ønsker presten å få endret første punkt i avtalen til at han får fiske med ett snøre hver dag i åpningstiden for laksefiske, fram til han har fått den første laks. Deretter kan han fiske kun en dag per uke.

Endringen er ventet å gi mer von i hengende snøre. En god start på sesongen gjør alltid fiskerlivet lettere å leve.Prestens fiske skal ikke være til hinder for det øvrige fisket. Som takk for fiskeretten plikter han å delta med kort andakt og musikalsk innslag på juleavslutningen for kommunestyret.

Avtalens intensjon er at fisket skal være til rekreasjon, og gjøre presten bedre rustet til å mestre de daglige utfordringene i tjenesten. Men nå røyner det på. Kristian Kjenes vil ikke forhåndsprosedere saken for mye. Men overfor Fosna-Folket peker han på det faktum at forgjengerne hans i gamle dager drev uhemmet laksefiske med not, mens bruksmengden hans er ei lita flue?.Ellers nevner han at han møter en del motbør på hjemmebane.- Noen mener at jeg bør ha annet å gjøre på fritida enn å stå og veive med ei fiskestang ved elva. Et annet argument er at vi kan kjøpe billig laks i butikken, opplyser soknepresten

Ifølge saksbehandleren i kommunen har den nåværende presten vist seg å være en elendig laksefisker (svartfisker). Avtalen er blitt en belastning for kirkens mann. Fisket var ment å gi krefter i hverdagen. I stedet har det ledet til bekymring, og blitt en stressfaktor, står det i saksframlegget. Alvoret i saken forsterkes ved at sokneprestens selvtillit synker i takt med antall dager som gjenstår av sesongens fiske.

I vurderingen av saken som legges fram i kommunestyret heter det at nåværende sokneprest neppe kan sies å være noen trussel mot laksebestanden i nevnte vassdrag. En håper derfor at kommunestyret kan slutte seg til den foreslåtte avtaleendringen. Endringen kan tas inn som midlertidig tillegg i avtalen, tilpasset nåværende prest. Avtalen kan eventuelt endres til opprinnelig form dersom det en gang i framtida ansettes en bedre fisker i stillingen som sokneprest.

UTENFOR KVOTEN: Denne mini-sjøørreten er bifangst til den ene laksen Kristian Kjenes har fanget i løpet av fem år.