10. september starter småviltjakta, med rypejakta som det store lokomotivet. Nettopp denne datoen er veldig viktig for mange jegere.

– Når svært mange skal jakte på de samme dagene, får det konsekvenser flere steder enn i terrenget. At jegere må kjempe om parkeringsplasser og nesten bulker i hverandre, er ingen god start på jaktturen, sier Per Olav Tyldum i jaktportalen inatur.no.

Tyldum mener det er helt unødvendig å klumpe seg sammen på de første dagene av jakta.

– Det er ingen grunn til å stresse. Venter du litt har du terrenget for deg selv de fleste steder, og du får en annen og bedre jaktopplevelse. Det er ikke mye stas å gå 100 meter bak en annen jeger, sier Tyldum.

Han får støtte av Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

– For de fleste jegere er det først og fremst de gode opplevelsene, kameratskapet og spenningen ved jakta som driver dem til skogs og fjells. Og det er forståelig at forventningene til årets jakttur er stor, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

– Men følgene er at det raskt blir noe trengsel i de mest populære områdene. Vi vet av erfaring at de aller fleste er ute og jakter de første to ukene av jakta, sier han.

Varer lenge

Det er ikke gitt at først-til-mølla-prinsippet gjelder, påpeker Farstad.

– Hvor godt fuglen trykker, hvor den har samlet seg, om det er før eller etter løvfall, om det er ro i fjellet som gir flere reelle skuddsjanser, er alle elementer som også må regnes med. Vi vet at den lokalkjente jegeren, som ofte også jakter på andre tider enn de første ukene, er den mest effektive rypejegeren, sier han.

Småviltjakta varer mye lenger enn elg-, villrein- og hjortejakt, rypejakta helt til midt i mars i de tre nordligste fylkene.

I Sverige er det nylig gjort undersøkelser på jaktlykken.

– Det viste seg at jegere som jaktet de fem første dagene av jakta skjøt like mange ryper per dag som de som jaktet i de fem påfølgende dagene. Det er grunn til å tro at tilsvarende gjelder i Norge, sier Jo Inge Breisjøberget, ansvarlig for småviltjakt i Statskog.

Statskog holder på med rypetellinger i disse dager. Resultatet legges fram i begynnelsen av september.

Mer spontanjakt

Jaktportalen Inatur registrerer likevel en viss tendens til at jegerne starter jakta på forskjellige tider.

– Vi ser at jegere i større grad enn før jakter spontant. De gjør seg tidlig kjent med tilbudene på nettet, men ser an i forhold til værmelding, jaktforhold og bestand før de kjøper jaktkort. Kanskje møtes jaktkameratene en fredagskveld og finner ut at alt ligger til rette for god jakt dagen etter, sier Tyldum i Inatur.

– Det kan gi enda bedre jaktopplevelse enn om man følger datoen for jaktstart slavisk og halser ut i flokk og følge, mener han.

Internetts økende brukermasse og bruksområde, med god oversikt over tilgjengelige jaktområder, er trolig en viktig forklaring på økende grad av spontanjakt. Jakttilbud og kjøp av jaktkort er bare noen tastetrykk unna.

143 100 personer gikk på jakt i fjor, ifølge Statistisk sentralbyrå. 52 000 av dem jaktet rype. (Foto: Steinar Johansen)