Landbrukskontoret i Ørland og Bjugn har fått inn en del henvendelser på avlinger som er skadet av haglværet, opplyser Høysæther.

- Vi vet at det kan være snakk om flere skader, så vi oppfordrer gårdbrukere som mistenker at avlingen er skadet som følge av uværet til å melde fra til oss. Det må gjøres nå, det er for sent å gjøre det når for eksempel kornet skal trøskes, sier hun.

Landbrukskontoret har ikke oversikt over skadene etter. Dersom det viser seg at avlingene blir dårligere, kan gårdbrukerne søke om erstatning for avlingssvikt, men da er det viktig at det meldes fra til landbrukskontoret nå slik at de får gjort en befaring først, forklarer Hanne.

Korn, gulrot og potet

Det er hovedsakelig gulrot og korn som har fått de største skadene etter det Landbrukskontoret kjenner til, men det mistenkes at også poteten kan ha fått skader, sier Høysæther.

Selv har hun merket skader på sin private grønnsakshage.

- Jeg ser selv i grønnsakshagen at uværet har gjort stor skade. Salaten er blitt perforert og løken er knekt. Det er én ting når det bare er til privat bruk, det blir verre for de som lever av avlingene. Det er viktig at gårdbrukerne melder fra om de mistenker dårlig avling, sier Hanne.

- Kornet var slått ut av aksa

Ei som fikk merke skader på kornåkeren etter uværet, var Brynhild Hoff Helgetun på Rønne.

Selv var hun ikke på Ørlandet under det kraftige haglværet på tirsdag, men Brynhild Hoff Helgetun kom hjem kort tid etter og fikk se og høre hvordan det hadde vært.

- Jeg bor på to plasser, i Surnadal og her på Ørlandet. Jeg kom hit rett etter tordenværet, og observerte jo at åkeren var hvit. Det var store tårn av hagl i takrenna. Jeg så at åkrene stod, men rakk ikke å inspisere før naboen var på døra og lurte på om jeg hadde sett nøye på kornet mitt, forteller Brynhild.

Kornet var slått ut av aksa og lå på bakken.

Hvor ille situasjonen er, er det vanskelig å si noe om før kornet er blitt trøsket.

- Mange aks var helt tomme, kornet lå på bakken, tapt før det er modent. Vi får ikke full oversikt over hvor ille det er før vi har trøska det, sier Helgetun.

- Sårbar matproduksjon

Det er kanskje ikke særlig spennende for de som er opptatt av andre sensasjoner, men for de det gjelder kan dette få store negative konsekvenser, forklarer Brynhild. Hun synes det er viktig at det settes fokus på hvor sårbart landbruket i Norge er for vær og vind.

- Det viser hvor sårbar matproduksjonen vår er. Jeg tror ikke det er så mange som tenker over at kornet er en matvare, og at det kan få store konsekvenser, de fleste tenker på andre ting når det er snakk om uvær.

Selv er Brynhild pensjonist, men hun synes synd på dem som er avhengige av inntekten avlingene gir.

- Vi får krysse fingrene og håpe at det ikke er så store ødeleggelser, sier hun.