Det var natt til tirsdag denne uka at innbruddstyv(er) stjal gullringer, diamanter og kostbare solbriller fra Skogstad optikk, ur & gull inne på Å butikksenter i Åfjord.

Teorien

Per fredag formiddag er ingen pågrepet for innbruddet og tyveriet. Politiet har heller ingen endelig oversikt over hvor store verdier som ble stjålet.

Politiets teori er at tyven(e) «gjemte» seg inne på senteret da dette ble stengt mandag kveld. Fra et toalett inne på senteret mener politiet at tyven(e) har slått hull på taket, enten med bare nevene eller med et redskap. Deretter kan tyven(e) ha klatret gjennom hullet og oppå taket, som er et slags mellomtak inne i selve senteret. Tyven(e) kan der ifra ha klart å ta seg bortover til Skogstad optikk, ur & gull.

Tyven(e) kan ha oppholdt seg på dette toalettet og her ifra slått hull på taket og klatret opp. Foto: Petter Bueng

Pengeskap

Fungerende lensmann Hallgeir Stjern ved Fosen lensmannsdistrikt forteller at tyven(e) ikke har romstert veldig mye inne i forretningen.

- Men det er forsvunnet diverse gjenstander. Fysisk i mengde er det ikke veldig stort. Det er mulig å få det med seg i en sekk, sier han.

I tillegg til å stjele verdigjenstander fra Skogstad optikk, ur & gull, har tyven(e) forsøkt å åpne et pengeskap tilhørende Coop. Det ble imidlertid bare med forsøket. Ifølge politiet har tyven(e) låst seg ut fra senteret uten å ødelegge noe.

Her har tyven(e) tatt seg gjennom taket på toalettet. Foto: Petter Bueng

Lovende spor

Politiet er interessert i opplysninger om en bil som kjørte fra Åfjord klokken 02.15-02.20 natt til tirsdag. Bilen er beskrevet som mørk og det er muligens snakk om en stasjonsvogn.

Lensmann Stjern opplyser at politiet ikke står på bar bakke i saken.

- Vi har et spor som virker mest lovende, og det følger vi, sier han.

Lensmannen ønsker ikke å gå nærmere inn på det lovende sporet og kommenterer ikke hvorvidt de har navngitte personer i kikkerten. Stjern påpeker samtidig at politiet på ingen måte låser seg til denne ene teorien.

- Vi har flere hypoteser. Det kan være lokale enkeltpersoner, men det kan også være mobile vinningskriminelle, opplyser han.

Bilder og mobiltrafikk

Politiet jobber med å sjekke ut det sporet som virker mest lovende. Data fra basestasjoner blir blant annet hentet ut og analysert for å undersøke mobiltrafikken i det aktuelle området.

- Har dere gode overvåkningsbilder fra det aktuelle tidsrommet?

- Nei, vi har dessverre ikke gode bilder, sier Stjern som bekrefter at politiet har bilder.

Han vil imidlertid ikke si hvor politiet har overvåkningsbilder fra.

Politiet fikk inn noen tips fra publikum etter innbruddet, men de siste dagene har det ifølge Stjern vært stille.

- Vi må jobbe med det vi har. Vi har samlet inn tekniske spor. De ser vi på og analyserer, forteller han.

Fosen-gods til Øst-Europa?

Innbrudd hos gullsmeder og urmakere er sjelden vare på Fosen. Forrige gang det skjedde var i 2013. Da var det innbrudd både på Brekstad og i Rissa i løpet av kort tid. Fra Skogstad optikk, ur & gull på Brekstad ble verdier for opptil en halv million stjålet. I Rissa forsynte tyvene seg inne hos Koren optikk på Kuben kjøpesenter. Politiet klarte imidlertid aldri å løse sakene.

- Jeg husker sakene godt, sier fungerende lensmann Stjern.

Han mener mye tyder på at mobile vinningskriminelle fra Øst-Europa var på ferde.

- Etter innbruddet i Rissa ble det observert en bil som passerte på Verdal. Den fortsatte inn i Sverige og videre sørover. På ferjekaia i Stockholm var det noen som reagerte på at det ble skiftet registreringsnummer på en bil. Bilen forsvant med ferja over til Baltikum, sier Stjern.

Han tror tyvegodset fra Fosen den gang kan ha endt opp i Øst-Europa.