Ikke langt fra Botngård, i området Kotenget, Lia og Ekset kan man i skumringen observere dyrene som søker etter fersk næring på engene.

En flokk med et tjuetalls hjort på Lia. Kopparen ses i bakgrunnen. Foto: Terje Dybvik

– Over 80

En leser sier han telte godt over 80 hjort en kveld han og kona tok en kjøretur i området.

– Bestanden må ha økt. Der hvor hjortedyrene tidligere lagde seg stier i skogen er det nå brede gater, sier vår innringer.

Bildene ble tatt like før påske.

Edmar Bakøy. Foto: Berit Buran Juul

Betydelig økning

Edmar Bakøy, skogbrukssjef og medlem av viltnemnda for Bjugn og Ørland, sier bestanden har økt betydelig de siste 10–15 årene.

– Bestanden av hjort har økt i nye områder i Bjugn som Elveng, Gjølga, Olden og Skavdalen. Kotenget, Lia og Ekset har i flere år hatt større bestander, men den har nok ikke økt der de siste fem åra, sier Bakøy.

– Blir det felt mange hjort under høstjakta?

– I fjor ble det felt 102 hjort og 101 elg under storviltjakta i Bjugn og Ørland. For hjort var det et toppår. I områdene med størst bestand, nevnte Kotenget og Lia, ble det felt 30 hjort.

Daglige påkjørsler

I trafikken er det flest rådyr som kommer i konflikt.

– Det er i snitt daglige påkjørsler av rådyr i Bjugn og Ørland–på det mest opptil tre dyr på samme dag. Hjorten er langt mer forsiktig av seg, som oftest er det kalver og ungdyr som kan bli påkjørt, legger Edmar Bakøy til.

Etter en vel gjennomført brunstsesong kommer vinteren, og da samles ofte hjortene i store grupper, ifølge Wikipedia. De samles ofte i granskoger eller andre steder med ly og varme, eventuelt i tilknytning til områder med mulighet for matauk.

En gruppe med hjort på Ekset. Foto: Terje Dybvik

I åpent lende

Når våren kommer beveger hjorteflokkene seg ofte uredd i åpent lende på søk etter mat. Ofte kommer de helt inntil gårdstun for å få fatt i de første gresstråene. Når den verste sulten har blitt dekket på våren, skilles de store gruppene og de går inn i sommergrupperinger.

I Norge finner man hjort først og fremst langs kysten på Vestlandet, fra Rogaland og opp til Nordland. Den har imidlertid også spredd seg til Østlandet og Sørlandet. Hjorten trives godt i skog som ikke vokser for tett, spesielt i løvskog.