Fra rivinga av Vårtun i 1985. Foto: Fosna-Folkets billedarkiv

Mang en nykonfirmant har debuterte på offentlig fest på Vårtun.

Horst-kjøkkenet

Dette var i mange år det mest brukte festlokalet på Ørlandet. Det lå nedenfor Mikkelhaugen, og var av de bygningene som den tyske okkupasjonsmakten etterlot seg etter 2. verdenskrig. Vårtun var imidlertid i førte rekke det offisielle navnet, for på bygda sa man Horsen (uttalt som «Hårsen» - en forenkling av den opprinnelige tyske benevnelsen Horst-kjøkkenet.

Vårtun ble revet i 1985. Er det noen som sitter på bilder og historier knyttet til gamle Horsen, så er det bare sende inn til Fosna-Folket! Bilder som viser lokalitetene innvendig etterlyses ikke minst.

Skulle teste reaksjonen

Et lite dykk i Fosna-Folkets papirarkiv kan vitne om noe av det som foregikk i og ved Vårtun:

«Fosna-Folket 16. desember 1975: Natt til søndag fikk vakthavende ved Ørland lensmannskontor en alvorlig melding om at en ungdom var blitt kjørt ned av en bil ved Vårtun og lå i vegen. Ambulanse og lege ble varslet og rykket ut sammen med politiet.

Nå viste det seg at det var falsk alarm, det hadde ikke skjedd noen påkjørsel og det var ingen skadd person i vegen. Vedkommende som hadde varslet om uhellet hadde bare «skulle teste reaksjonen».... »

Streaking

Samme år som det første klippet er hentet fra, ble det også meldt om såkalt streaking på Vårtun:

«Fosna-Folket 22. august 1975: Så har da den merkelige sporten som er blitt kalt for «streaking», og som for er par år siden ble oppfunnet av amerikanske studenter, også nådd Fosen. Om det skulle ha gått noen hus forbi, kan vi opplyse at streaking går ut på at man in natura opptrer på offentlig sted og sjokkerer folk som fremdeles måtte la seg sjokkere av slikt. Og på festlokalet Vårtun på Ørlandet ble både den dansende publikum, billettører og vakter så lamslått over det høyst uventede festinnslag at streakingen ble i høy grad vellykket, fortelles det oss.

Den dristige var en soldat fra Ørland flystasjon som feiret sin uttreden av Forsvaret. Dimmefest, med andre ord. Som avslutning på ørlandsoppholdet syntes han en liten streaking ville være tingen.

Kun iført sokker steg han ut av bilen utenfor Vårtun og skred inn. Han hadde penger rede til billett, og billettøren ble så perpleks at han tok imot pengene og leverte ut billetten uten å protestere...»

Faksimile fra Fosna-Folket 15. desember 1972. Julefestene i Vårtun kom tett jula 1972. Musikken var det Focus, UFO, Unic og Trafik som sto for.
Ørlandsgruppa Groo-Wee utenfor Vårtun i 1969. Bildet, som er tidligere utlånt av Bernt Gjelvold på Opphaug, hadde vi også på trykk i 2004. Fra venstre Per Roar Skjølberg, Stein Eriksen, Børge Sundli, Bernt Gjelvold og Dagfinn Aune.