Bygda 2.0 har som mål å fornye måten vi gjør distriktsnorge til et attraktivt sted å arbeide og å bo. Initiativtagerne Roar Svenning og Ingrid Lanklopp har høstet mange lovord for prosjektet, men tomta har foreløpig stått urørt.

Bygdeboksen

- Nå ser det endelig ut til at vi kommer i gang. Den såkalte bygdeboksen vil få byggestart i september, litt senere på høsten vil også begynne med utleieboliger. Kontrakten med entreprenøren Stjern A/S er akkurat underskrevet, forteller Ingrid Langklopp på telefon fra ferie i Danmark.

Flere interessenter

Bygdeboksen er et kombinert nærings- og kulturlokale på cirka 600 kvadratmeter. Det skal inneholde et allrom til selskaps-, konferanse- og kulturformål, et kontorfelleskap, nærings- og produksjonslokaler og en matlab. Ifølge Langklopp er få konkrete leietagere ennå, men flere interessenter.

Øl og brød

- Vi vet en del om hva vi vil skal skje i bygdeboksen, men ikke så mye om hvem som skal gjøre de forskjellige tingene. Det komme en frisør, og vi skal selv drifte matlaben til å begynne med. Resten er mindre konkret, men det kommer til å bli både ølbrygging og brødbaking, lover Ingrid Langklopp.

Ikke spesielt lunt

Daglig leder Helge Stjern håper også på byggestart i september, men påpeker at det enda er en del brikker som må på plass før byggingen kan begynne.

- Det er jo et ganske spektakulært bygg med mye glass som skal settes opp på et sted der det ikke er spesielt lunt, kommenterer Stjern tørt.

Plattformer

Målet til Bygda 2.0 er også starte byggingen av noen utleieenheter nå i høst. Disse vil settes opp på en måte som gjør at de kan utvides etter hvert. Utgangspunktet vil være en betongplattform med innlagt vann, strøm og kloakk.

- Vi vurderer å legge ut slike plattformer for salg til privatmarkedet. Da kan folk selv bestemme takten i byggingen, sier Langklopp.

Må bygge selv

Bygda 2.0 har brukt mye av den siste tiden til å skaffe en utbygger til prosjektet, men har ennå ikke lyktes med det. Byggherre for bygdeboksen og leieenhetene blir derfor Bygda 2.0 selv. Firmaet eies av familien Langklopp, arkitektfirmaet Pir II og Stokkøy Utbygging, som Roar Svenning selv eier sammen med advokat Tom Solberg. Bygdeboksen er stipulert til å koste omlag15 millioner kroner.

- Det er viktig for oss å kunne spre risiko så vi slipper å stå for hele prosjektet selv. Derfor kommer vi til å fortsette arbeidet med å knytte til oss en utbygger, sier Ingrid Langklopp.