Tvangsekteskap vil man jo helst unngå. Leksvik er ikke noe unntak, men her har vi sannelig funnet ungdomskjæresten, den trofaste vennen som var der hele tiden og som vi har så mye til felles med, så mange historier og så mange interesser. Vi har funnet Rissa, og vi innser at vi er ment for hverandre.

Om det ikke allerede er åpenbart: Leksvik SV er klart og tydelig for en sammenslåing med Rissa kommune, og vi oppfordrer innbyggerne i Leksvik til å stemme JA ved folkeavstemningen.

Vi er for sammenslåing fordi Rissa og Leksvik er to kommuner som kjenner hverandre godt og som allerede samarbeider på mange viktige områder. Vi er på mange måter like: Vendt mot sør, vendt mot Trondheim, med et variert næringsliv bestående av jordbruk, skogbruk og høyteknologisk industri, med vakker natur og et rikt kulturliv.

Vi er for sammenslåing fordi Rissa og Leksvik er enige i de viktigste sakene. Vi er begge en del av Fosen, men like mye en del av Trondheimsregionen. Vi er enige om hvordan fjorden skal krysses og vil arbeide sammen for det. Vi er enige om legevakt og vi samles nå om en videregående skole i Vanvikan.

Vi er for sammenslåing nettopp fordi vi tror dette er det beste håpet for å beholde en videregående skole i kommunen. Leksvik videregående har hatt synkende elevtall og når regjeringen nå åpner for skolevalg på tvers av fylkesgrensene, så kan situasjonen fort bli kritisk. Også Rissa videregående er utsatt. Intensjonsavtalen forplikter begge kommunene til innsats for felles videregående i Vanvikan. Med kløktig profilering kan en slik skole trekke elever og lærere fra Trondheim, en liten halvtime unna. Men det haster!

Størrelsen betyr noe, sier regjeringen, og til en viss grad har de rett i det. En større kommune har en mer robust økonomi. Den vil ha større handlingsrom, mer forutsigbarhet og være mindre sårbar for enkelthendelser. For en liten kommune kan én ny bruker med omfattende bistandsbehov gi merkbart negative utslag i driftsresultatet. Leksvik kommune har vært innom Robek-lista tre ganger siden 2000. Det er ingen statistikk å være stolt av.

En større kommune vil være en mer attraktiv arbeidsplass. Fagmiljøene blir større og det vil bli enklere å skaffe og beholde dyktige planleggere, ledere og saksbehandlere når de har flere kolleger rundt seg. Det innebærer gjerne bedre tjenester til kommunens innbyggere, mer effektiv saksbehandling med høyere kvalitet, og en mer helhetlig og bedre samordnet utvikling av lokalsamfunnet. De nære tjenestene innen oppvekst, helse og omsorg vil fortsatt være lokalt forankret.

En større kommune kan til og med være bedre for lokaldemokratiet. Små kommuner må samarbeide om tjenestene eller kjøpe dem eksternt, av ren og skjær nødvendighet. Det betyr at viktige kommunale tjenester ikke lenger ligger under de folkevalgtes kontroll og at flere beslutninger som direkte angår kommunens innbyggere tas utenfor kommunehuset. På den annen side, om kommunen blir for stor, begynner de geografiske avstandene å bli merkbare, og da kan det blir vanskeligere å opprettholde det lokalpolitiske engasjementet.

Så hvor stor er stor nok? Noen argumenterer for hele Fosen som kommune. Det blir en av landets største kommuner i areal, men med et bosetningsmønster helt ulikt de andre storkommunene som alle har ett dominerende tettsted. Vi tror en slik storkommune med mange likeverdige tettsteder kan bli vanskelig å holde samlet. Det hjelper ikke med større påvirkningskraft utad, dersom vi ikke er enige internt. I viktige spørsmål som kommunikasjon, fjordkryssing, legevakt og videregående skole er det ikke åpenbart at vi kommer til enighet med det første. Tiden er nok på ingen måte moden for Fosen-alternativet ennå.

Leksvik SV mener vi har fått på plass en veldig god intensjonsavtale og har ingen tro på at vi kan oppnå en bedre avtale med noen andre partnere. Stemmer man JA ved folkeavstemningen, stemmer man ja til at de to kommunene skal arbeide videre basert på intensjonsavtalen. Mange viktige spørsmål, som NTE og fylkestilhørighet, må avklares i fellesskap, men husk at det er i begge kommuners interesse å få gode løsninger på dette! Om nødvendig tar vi den ekstra tiden som behøves så lenge vi er sikre på at vi vil hverandre.

Et JA til sammenslåing mellom Leksvik og Rissa er som en forlovelse. Det er fortsatt mye som må ordnes og planlegges før bryllupet kan stå, men vi tror det blir en heidundrende bryllupsfest. Leksvik SV stiller gladelig opp som brudepiker. Vi oppfordrer derfor innbyggerne i Leksvik og Rissa: Stem JA til kommunesammenslåing.

På vegne av Leksvik SV

Sigurd Saue, 1.kandidat